VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Minden bizonnyal a saját választókerületükben önök is tapasztalták azt, hogy ez a bizonyos 47 ezer forintból meg lehet élni című kijelentés, amit több fideszes képviselő is igyekezett megerősíteni, leginkább Zsiga Marcell szolnoki alpolgármester szavai nyomán híresült el (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Miskolc!), több embernél is kiverte a biztosítékot, a magyar társadalomban jelentős a felháborodás ezzel kapcsolatban.

Emlékeztetni szeretnék rá, képviselőtársaim, hogy egy olyan fideszes képviselő tette ezt a kijelentést, aki naponta megkeresi azt az összeget, amit másnak havi megélhetésre ajánl, naponta tehát annyit keres ez a bizonyos fideszes képviselő, amennyiből, úgy gondolja, hogy másoknak havonta is ki lehet jönni.

Emlékeztetni szeretnék arra, képviselőtársaim, hogy a valóság és a fideszes képviselők közötti szakadék láthatóan óriási, láthatóan tovább mélyült az elmúlt időszakban. Én tehát azt tanácsolom minden fideszes képviselőtársamnak kellő szerénységgel, hogy ismerkedjenek meg a hétköznapok valóságával Magyarországon, menjenek oda, és beszélgessenek el az emberekkel arról, hogy hogyan is élnek ők valójában, és akkor talán kevesebb lesz azon fideszes képviselők száma, akik úgy gondolják, hogy 47 ezer forintból is meg lehet élni jelenleg Magyarországon.

Emlékeztetni szeretnék arra, hogy Zsiga Marcell kijelentése előtt másfél héttel a saját lakásában, a saját otthonában fagyott halálra 28 ember Magyarországon, hölgyeim és uraim, mindezt azért, mert nem volt pénz tüzelőre, mert nem volt pénzük arra, hogy megmelegedjenek a saját otthonukban. Emlékeztetni szeretnék arra, képviselőtársaim, hogy jelenleg a tömeges fagyhaláltól Magyarországon csak önkéntes jóakarók és egyes, jobb anyagi helyzetben lévő önkormányzatok képesek megmenteni a szegényebb embereket azzal, hogy tüzelőt osztanak a számukra.

Emlékeztetni szeretném önöket, fideszes képviselőtársaim, arra, hogy Magyarországon jelenleg nem az a legnagyobb kihívás, hogy hova menjenek nyaralni az emberek és milyen plazmatévét vegyenek maguknak, hanem az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a sárga csekkek be legyenek fizetve, hogy legyen meleg a lakásban, legyen kifizetve a gázszámla, ne kapcsolják ki a villanyt vagy éppen a vizet. Képviselőtársaim, ilyen helyzetben azzal ingerelni a társadalmat, hogy 47 ezer forintból is meg lehet élni, én azt gondolom, több mint felelőtlenség.

Emlékeztetni szeretnék arra, képviselőtársaim, hogy az önök társadalmi és anyagi különbséget növelő politikájának következtében állhatott elő az a helyzet Magyarországon, hogy a 2010-es 93 ezer forinthoz képest - ez most a bruttó minimálbér - 11 300 forinttal kevesebbet vihet haza az, aki ezt a bizonyos bruttó 93 ezer forintot megkeresi. Én ezt a kérdést egy héttel ezelőtt Navracsics miniszterelnök-helyettes úrnak szegeztem, és ő azt mondta, hogy ezt az arányos és szükséges, igazságos egykulcsos adórendszert jónak tartja, ő ezzel a lépéssel egyetért.

Képviselőtársaim, önök azt nem veszik észre, hogy egyes rétegek, több millió magyar ember azért kerül rendkívül nehéz helyzetbe jelenleg, mert önök elveszik tőlük ezt a pénzt. Ahogy Chikán Attila a ma megjelent interjúban fogalmazott - ő az önök gazdasági minisztere volt, emlékeztetni szeretnék rá -, önök a felső középosztály megsegítésére fordították ezeket az összegeket, őket kedvezményezték, őket juttatták anyagi előnyhöz, pont az átlagos anyagi helyzetű emberek rovására, pont a szegények rovására.

Képviselőtársaim, ez nem egyéb, mint a középosztály kettészakítása, amit önök csinálnak. Akik a középosztály felső szegmensébe tartoznak, azok többet kapnak a kormánytól, igyekeznek belőlük a Fidesz részére egy nyertes választói csoportot fabrikálni; azokat pedig, akik a középosztály átlagos vagy átlag alatti részéhez tartoznak - de ők is a középosztály részei -, lenyomják a víz alá, elveszik tőlük a pénzt, növelik az adóterheiket, és jelenleg arra kényszerítik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy idén a tavalyinál ezermilliárd forinttal több adót szedjenek be, miközben egyébként a fideszes képviselők naponta arról beszélnek itt az Országgyűlésben, hogy ez nem a megszorítás a kormánya, és nem az adóemelésekben hisznek, hanem másban.

Képviselőtársaim, ez az út Magyarország elszegényedését, több százezer vagy talán több millió magyar ember földönfutóvá válását eredményezi, azt eredményezi, hogy a magyar társadalom törésvonalai tovább erősödnek, és a felső középosztály és a gazdagok kivételével mindenki le fog szakadni.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage