DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném megköszönni, hogy ezt a nagyon fontos témát, amit az elmúlt héten is a Parlament falai között tárgyaltunk, újra idehozta, és újra tudok róla érdemben beszélni.

Remélem, a képviselő úr sem gondolja komolyan, hogy amikor Magyarországon a 176 egyéni választókerületből 173 egyéni választókerület országgyűlési képviselője ül ezekben a sorokban, nincsenek tisztában a magyar valósággal.

(13.10)

De bizony, tisztában vagyunk! (Dr. Józsa István: Úgy látszik!) A saját választókerületem a beregi térség, az ország legkeletibb része. Ugye, sejti, hogy amikor én hétvégén hazamegyek, és találkozom az emberekkel, akkor milyen panasszal, gonddal, problémával fordulnak hozzám. Tisztában vagyunk a gondokkal.

És soha senki nem állította azt, hogy 47 ezer forintból jól meg lehet élni, de mivel ön hivatkozott rá, engedje meg, hogy akkor még egyszer szó szerint idézzem azt, amit a miniszter úr ezzel kapcsolatban mondott: "A Start-munkaprogramban részt vevő 205 ezer ember 47 ezer forintos, tényleges bért kap majd. Ez kifejezetten szerény, de biztonságos megélhetés felé vezeti azokat, akik korábban 28 500 forintból rejtélyes módon, de meg tudtak élni." (Közbeszólások és zaj az MSZP padsoraiból.)

Kedves Képviselőtársaim! Önöknek, akik itt tőlem egy kicsit jobbra, hátra, az elmúlt alkalommal ideadtak 47 ezer forintot, erre az asztalra letettek, azt (Az elnök csenget.), azt szeretném, kedves képviselőtársaim javasolni, hogy azt, amit a 8 esztendő alatt (Közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között dr. Józsa István: A 60 ezerhez hasonlítsátok!) elsíboltak, azt tegyék ide vissza, és megígérjük (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Közbeszólások ugyanonnan: Éljen! - Folyamatos közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között: A 60 ezerhez...), képviselőtársaink, hogy az utolsó fillérig a legszerencsétlenebb, a legrászorultabb embereknek (Dr. Józsa István: Ne hazudjál!) fogjuk ezt a pénzt odaadni. Higgyék el, sokkal kevesebb szegény ember lenne Magyarországon (Dr. Józsa István: Tudsz mást mondani?), mint amennyi jelen pillanatban van.

De, tisztelt képviselő úr, engedje meg, a Jobbik részéről számos esetben tapasztaltuk (Gúr Nándor: Magatokról beszélj! - Dr. Józsa István: A Közgép-síbolást persze meg lehet nézni!) az elmúlt időszakban, hogy azért a közfoglalkoztatásban vagy általában abban, hogy a munkának legyen becsülete, abban egyetértünk. Akkor engedje meg, hogy néhány dolgot, számadatot ide felidézzek! Az elmúlt időszakban, 2009-es adatot hadd mondjak önnek, 117 ezer ember vett részt közfoglalkoztatásban, és 170 ezer ember egyetlen napot nem dolgozott; 200 ezer ember kapott 28 500 forintot, és 210 ezer ember egyetlen fillért sem kapott egész év alatt. Úgy hívjuk mi ezt, hogy ellátatlan. (Dr. Józsa István: Tőletek!)

Több mint 400 ezer ember semmilyen ellátást... Kedves képviselőtársam, miért nem kérdezték meg akkor, hogy a semmiből vagy a 28 500 forintból hogyan lehet megélni? (Dr. Józsa István: Nem adtatok nekik!) Tehát óriási feszültségek, óriási gondok vannak.

Vagy hadd mondjak még egy adatsort, kedves képviselő úr, ez is tanulságos! Közfoglalkoztatás 2011-ben, a kiközvetített emberekből elutasítottak száma: 38 ezer ember utasította el a közfoglalkoztatást, 16 ezer ember elhelyezkedett máshová néhány héten belül - tanulságos adat -, illetve 12 ezer ember indok nélkül utasította el a munkát. Arra szeretném felhívni ezzel a figyelmet, kedves képviselőtársaim, hogy (Gúr Nándor: 4 meg 6 órás...) az elmúlt időszak tevékenysége, amivel gyakorlatilag a munka, a kétkezi munka becsületét sikerült leamortizálni, nullára tenni, ennek a következményei súlyosak, és hosszú éveken keresztül fogják a magyar emberek nyögni ennek a terheit. (Dr. Józsa István: Lesz elég hó...)

Tudjuk, nagyon jól tudjuk azt, hogy fájdalmas, és nem lehet 47 ezer forintból tisztességesen megélni, de ha 47-ből nem lehet, akkor 28 500 forintból meg különösen nem lehet, kedves képviselőtársaim! (Közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között: 60 ezer.. -22 800! - Hazudsz! - Hazugság! - Hazudsz megint! - Szórványos taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Kellő türelemre szeretném inteni. Úgy tűnik, a jobbikos napirend előttire a balikosaknak van ennél sokkal fontosabb hozzáfűznivalójuk. (Folyamatos zaj és közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Kedves Képviselőtársaim! Segítsenek abban, mindannyian óriási felelősség terhel bennünket, hogy ez az állapot, ami Magyarországon jelen pillanatban van, minél előbb megszűnjön. (Gúr Nándor: Hogy fér el az orcádra ekkora hazugság?) Nem 47 ezer forintot szeretnénk, hanem tisztes jövedelmet, tisztes megélhetést (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Már megint hazudtál!), csak ahhoz ott kellett volna hagyni, kedves képviselőtársaim, a kasszában a pénzt, és nem egy csődtömeget hagyni maguk után. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között Nyakó István: Hazudsz folyamatosan! - Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Gúr Nándor: Mint korábban fizettek... - Nyakó István: Hazudsz!)

Azon vagyunk, azon dolgozunk, kedves képviselő úr, hogy mindent megteszünk, és kérjük a Jobbik segítségét is, és valamennyi képviselőtársunk segítségét is, hogy ez az áldatlan állapot minél rövidebb ideig álljon fenn Magyarországon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között: Kérjétek vissza Simicskától a lét! - Hol van Gyula bácsi? - Kérjétek a Közgéptől! - 60 ezret...)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage