DR. HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Vitán felül kell hogy álljon a Házban ülő valamennyi képviselő között, hogy hazánknak légterének védelméhez és szuverenitásának biztosításához feltétlenül és elengedhetetlenül szüksége van korszerű vadászgépekre.

Engedjék meg, hogy bár sok hasonló történetet említhetnék fel, csak egyet meséljek most el önöknek. Tavaly december 4-én Románia irányából egy magánrepülőgép engedély, illetve előzetes bejelentés, átrepülési engedély nélkül megsértette hazánk légterét. A Kecskeméten állomásozó, készültségben levő Gripen repülőgépeket azonnal felemeltük, és a határsértéstől számított négy percen belül - tehát négy percen belül - sikerült azonosítani és elfogni a határsértő gépet. Ez azt jelenti, hogy semmiféle veszély nem fenyegette sem Paksot, sem Budapestet, még abban az esetben sem, ha - mint hasonló esetekben sajnos feltételeznünk kell - egy, a 2001. szeptember 11-éhez hasonló terrorcselekménnyel is számolni kellett.

Nos tehát, ismert, hogy ezek szerint elengedhetetlenek ezek a gépek. 2001-ben tehát ezért döntött az akkori polgári kormány a gépek beszerzéséről. Az is ismert a tisztelt Országgyűlés és az egész közvélemény előtt, hogy 2003-ban egy olyan értelmű módosítása történt meg ennek a szerződésnek, amely kétszeresére növelte a szerződés terheit, mégpedig olyan aránytalan módon terhelve meg éppen a 2012 és '16 közötti időszakot, amely immár elviselhetetlen anyagi terhet jelentett az ország és azon belül a honvédelmi költségvetés számára.

Ebben a kialakult helyzetben az anyagi kényszer és katonai képességeink növelése és fenntartása egyaránt indokolta, hogy módosítsuk a bérleti szerződést. A nehéz, ám rendkívül sikeres tárgyalások eredményei a következők:

Egyrészt védelmi képességeink nemcsak stagnálnak, hanem fejlődnek is, hiszen a Gripenek kiváló repülési tulajdonságú, olyan nagy tűzerejű és az egész NATO-n belül az egyik legkorszerűbbnek számító fegyverrendszerek, amelyek legutóbb a líbiai szövetségi műveletben is kitűnőre vizsgáztak. Mindennél többet mond, hogy a líbiai műveletet követően Svájc tavaly decemberben 22 darab Gripen repülőgép beszerzéséről döntött. És ugyanilyen fontos jelzés, hogy Csehország is megkezdte a tárgyalásokat a svéd féllel a Gripen-szerződés meghosszabbításáról. Ezek a legmodernebb vadászgépek tehát 2016 helyett 2026-ig fogják biztosítani hazánk légterének védelmét.

Anyagilag sokkal jobban jár az ország, mert ugyanannyi bérleti díjat fizetünk 2026-ig, mint amennyit 2016-ig fizettünk volna, és a bérleti díj már kiképzési költséget is tartalmaz. A 2012 és '16 közötti időszakban lényegesen csökkennek a terheink, így tehát nemcsak a jelenlegi, de a következő kormány pénzügyi helyzete is megkönnyebbedik. 2016-ig nem kell drága raktárkészleteket fenntartanunk, mert az új megállapodás a logisztikai támogatást is biztosítja.

Összességében elmondható, hogy az összköltség 45 százalékos növekedéséhez (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) 95 százalékos teljesítmény- és szolgáltatásnövekedés járul, úgyhogy elmondhatjuk, hogy rendkívül jó megállapodást kötöttünk, amely nagyon előnyös hazánk számára.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage