DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha a tényektől eltekintünk, akkor azt mondhatnám, hogy ez egy egészen frappáns interpellációnak tűnik. Ha újságot olvasott, akkor szeretném jelezni, hogy meglehetősen szelektíven olvassa ezeket az újságokat, mert ugyanabban az újságban, amire ön most hivatkozik, egészen más hírek, egészen pozitív hírek is megjelentek a foglalkoztatással kapcsolatosan. De lássuk a tényeket, távirati stílusban!

A kormány azonnali gazdaságélénkítő intézkedéseit követően az addig romló foglalkoztatási helyzet javulni kezdett, 2011 negyedik negyedévében 46 ezerrel dolgoztak többen, mint a korábbi időszakban. A foglalkoztatás szerkezetében is alapos változás ment végbe, a versenyszférában növekedett, tisztelt képviselő úr, a foglalkoztatotti létszám, 1,5 százalékkal egészen pontosan, és 3,1 százalékkal nőtt a nonprofit szervezetekben. A 15-64 éves népesség aktivitási rátája 62,7 százalékra emelkedett, ami csak a rendszerváltás első éveiben volt hasonlóan magas. Ezek a makacs tények. A nyilvántartott álláskeresők száma csökkent, 2011-ben közfoglalkoztatásban mindösszesen 305 ezren vettek részt.

És ami nagyon fontos: a munkahelyteremtés, a munkahelymegőrzés és a foglalkoztatáspolitika valamennyi eszközét be kell vetni ahhoz, hogy olyan időszakban, mint amilyen a 2012. év is, amikor sok esetben a munkahelyek megőrzésére is energiát kell fordítani, a teljes keretmetszet rendelkezésre álljon, ezért a szaktárca munkahelymegőrző és munkahelyteremtő támogatás címén is pályázatot írt ki. Azt, hogy hogyan lehet jól meg rosszul kezelni a pályázatokat, a korábbi évek egyértelműen mutatják, nézze meg a 2010-es adatokat: 2 milliárd forint állt rendelkezésre munkahelyteremtésre, és kétszer kellett kiírni a pályázatot, mert nem sikerült első körben elfogyasztani. Tavaly 5 milliárd állt rendelkezésre, ebből több mint 3 ezer ember új munkahelye valósult meg, az idén meg 10 milliárd áll rendelkezésre - talán hallja a számok közötti lényegi különbséget -, ezzel mintegy 5300-5500 új munkahelyet szeretnénk teremteni.

Amit a másfél év rovására mond itt el, hogy gyakorlatilag az Elcoteqtől kezdve sorra mondhatnánk, hogy hol történnek létszámleépítések: ha mögé néz, kedves képviselő úr, akkor látja, hogy mi újság. Nem a magyar kormány nyilatkozott, hanem mondjuk, adott esetben egyértelműen a Nokia nyilatkozta azt, hogy miért telepszik oda, ahova telepszik, és nem Magyarországot pécézte ki erre a feladatra, hanem gyakorlatilag az a helyzet, hogy egész Európában - sőt nemcsak Európában - leépít. De örömhír az, hogy a Nokia marad Magyarországon, tehát egy nagyon erős szegmense gyakorlatilag tovább is több ezer embernek fog munkát adni.

Hadd hívjam fel a figyelmét a Start-programokra, nem a közmunkával kapcsolatban, hanem a kártyák esetében szeretném jelezni, nézzenek utána, hogy a rehabilitációs kártya intézménye mit jelent, és hogy a Start Bónusz kártyának, amit január 1-jétől vezettünk be, milyen sikere van a munkaügyi központokon keresztül, eddig már hány ember vette igénybe és fogja igénybe venni.

Tehát én azt gondolom, hogy nehéz lenne a mai magyar kormányt azzal bírálni, hogy semmit nem tett, és ölbe tett kézzel figyeli a foglalkoztatáspolitikában azokat az eseményeket, amelyek - tény és való - számos esetben nagyon komoly erőfeszítéseket igényelnek ahhoz, hogy a munkaerőpiacon azokat a pozíciókat is képesek legyünk egyes ágazatokban megtartani, amelyeket eddig sikerült elérnünk. De én azt kérem önöktől, hogy a zöldmunkahelyek mellett más munkahely-élénkítő vagy más foglalkoztatásbővítő tevékenységben is legyenek partnereink.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage