DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt mondja, hogy köztudott, hogy kevesebb munkahely van. Nem igaz, nem köztudott. Az köztudott, hogy több munkahely van. Az való igaz, hogy ha az egymillió munkahelyet lebontjuk éves szintre vagy akár napi szintre, akkor folyamatosan, naponta megkérdezhetnék tőlünk, hogy hol van az a 386 munkahely, amit éppen csütörtökön kellett volna produkálnia a magyar gazdaságnak. Ön is tudja nagyon jól, hogy a munkaerőpiac nem így működik, és nem így lehet ezt a problémát kezelni. (Dr. Józsa István: Mi tudjuk.)

Ami valóban komoly problémát jelent, hogyha egy-egy térségben egy olyan nagy foglalkoztató, mint például a Nokia, úgy dönt, hogy a termelésének egy részét átteszi máshová. De ön is tudja nagyon jól, képviselő úr, hogy itt nem volt az a pénz, amiért a Nokia maradhatott volna.

(15.10)

Tehát nem a magyar kormány felelőssége az, hogy ennek a 2300 embernek megszűnik a munkahelye, hanem gyakorlatilag a Nokia döntött, és a döntésében ez szerepel. Az már a mi feladatunk és felelősségünk, hogy ne ölbe tett kézzel nézzük az eseményeket, hanem próbáljuk meg (Dr. Józsa István: Fel se veszi a telefont a miniszterelnök! - Gúr Nándor közbeszólása.) - Gúr képviselőtársamnak egy kis vizet nagyon szívesen rendelkezésére bocsátok, ha nem tudja megvárni azt, hogy beszéljünk komoly, fontos dolgokról. (Gúr Nándor: Igyál magad, és ne beszélj hülyeségeket! - Dr. Józsa István: Legalább fogadta volna őket!) Tehát képviselő úr, azt tudom mondani, hogy a Nokiával felvettük a kapcsolatot, a menedzsmenttel, és tárgyalunk, bizottságot is hoztunk létre azért, hogy nézzük meg, hogy melyek azok a legfontosabb eszközök, amelyeken keresztül akár képzésen, akár más eszközrendszeren keresztül tudunk segíteni azoknak, akik valóban elvesztik a munkahelyüket, vagy ennek a kockázata megvan.

Ellentétben azzal, ugye az előbb hallotta itt, az LMP részéről jött, hogy vajon a forrásokat, az ESZA-t vagy az EGA-t igénybe kívánjuk-e venni. Természetesen, ha ez a megoldás, akkor ezeknek a támogatásoknak a lehetőségét is igénybe kívánjuk venni, csak szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez sem időben, sem a hazai források mellé tételével nem egyszerű feladat, de támogatni fogjuk ezt a fajta elképzelést is. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Józsa István: Pökhendiség!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage