BERTHA SZILVIA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném megosztani önnel a tűzoltói vonuló állomány véleményét a kormány átszervezéséről.

2000-ben megalakult a katasztrófavédelem, ami integrálta a tűzoltóság megmaradt megyei szintű létszámát, a polgári védelem felsőbb vezetését, bukott katonatiszteket, és szép lassan elkezdett fejlődni egy vízfej, rátelepedve a tűzoltóság eredményeire. Először a 2000-es árvizet lovagolták meg, jól eladták magukat a médiában a katasztrófavédelmi vezetők. A folyamat azóta is zajlik, mára iszonyú pénzeket emészt fel a több ezres öncélú, bürokratikus vízfej, miközben a valódi bevetési egységekre nem ad elég pénzt a kormány sem személyi, sem eszközállomány tekintetében.

Január 1-jével a katasztrófavédelem szervezetileg is bekebelezte a tűzoltóságokat, akiket pedig egy sima helyi vezetéssel is el lehetett irányítani. Az úgymond átszervezéssel a tűzoltóságok polgári dolgozóira most hatalmas adminisztrációs teher hárul, mert a katasztrófavédelem minél előbb át akarja venni az uralmat a tűzoltóság felett, ezért az irreális elvárásokkal együtt mindennaposak a fenyegetések, megfélemlítések. A státusok elosztása, a vezetői helyek betöltése felső- és középszinten leszámolás jellegű hatalmi tisztogatással történik, miközben bármennyire is tagadja a minisztérium, az új állományi táblával tömegével hozzák majd olyan lehetetlen helyzetbe a vonulós tűzoltókat, hogy kényszerből fel fognak mondani.

Felmerül a kérdés, hogy semmibe véve a lakosság biztonságát és érdekeit, nem tudatos bosszú-e ez a tűzoltók irányába a tavalyi kormány elleni fellépésük miatt. Az elmúlt években az alulfizetettség, majd most a szolgálati nyugdíj megszüntetése miatt már így is több ezren hagyták el a pályát, már önmagában ez veszélyezteti az ellátást, a lakosság biztonságát további létszámcsökkenés nélkül is. Tőlünk nyugatabbra egyébként azokban az államokban, ahol a katasztrófavédelem jól működik, ott mindez egy 10-15 fős operatív vezérlőegységet jelent, akik katasztrófa esetén koordinálják a katonaságot, tűzoltóságot. Tehát államtitkár úr, mi a valódi oka a tűzoltóság úgymond átszervezésének?

Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage