TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Most már nem csodálom, hogy először a kérdését a nemzetgazdasági miniszternek tette fel, és menet közben 12 óráig rájött, hogy valamit mégiscsak elhibázott, mert most sem nagyon értem egyébként a kérdését. (Dr. Józsa István: Ezt a kormány hibázta el!) Arról nem is beszélve, hogy szóvá teszi, hogy miért dr. Bakondi György lett újra a katasztrófavédelem vezetője. Ön is tudja, hogy a 2002-es kormányváltást követően, amikor a szocialisták kerültek hatalomra, akkor politikai okokból minden vezetőt lecseréltek Magyarországon; abban, hogy a Fidesz visszahelyezte régi vezetőjét, szerintem ebben semmi történés nincs.

Az viszont már meglepő, hogy ön, ha jól értem, akkor itt a tűzoltóságot és a katasztrófavédelmi szakembereket próbálja szembeállítani, pedig ez a történet nem most kezdődött, hanem éppen 2000-ben, hiszen 2000-ben jött létre egységesen a tűzoltóság és a polgári védelem integrációja, és az akkori törvényt egyébként a parlament kétharmados többséggel szavazta meg, tehát szakmai értelemben teljes mértékben egyetértés volt. Egyébként 2000 óta a tűzoltóságok szakmai felügyeletét az OKF és a magyar megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok látják el. Tehát ön most azt mondja, hogy 12 évvel az integráció után ezek a szakemberek egymással szemben állnak, és egymás rovására történik esetleg a kinevezésük. Azt gondolom, hogy ez a féle megállapítása önnek helytelen.

Egyébként pedig a katasztrófavédelem integrációja teljesen beleillik az európai uniós folyamatokba, hiszen a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az új törvény által az iparbiztonsági tevékenység is egy szervezethez kerül, és azt gondolom, hogy ez teljes mértékben szolgálja Magyarországnak, a magyar nemzetnek az érdekét, az ügyét, a lakosság élet- és vagyonbiztonságát.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage