SZABÓ TIMEA (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az van, hogy a napokban a BRFK-nál bejelentettünk március 15-ére egy rendezvényt Budapest egyik nagyobb terén, abból a célból, hogy méltóképpen megemlékezhessünk az 1848-as forradalomról. Pár nappal később meglepődve értesültünk arról, hogy a BRFK ezt hatáskör hiányában elutasította, azért, mert a Fővárosi Önkormányzat már lefoglalta ezt a teret.

Utánanéztem, és még inkább meglepődve tapasztaltam azt, hogy egy teljes hétre állami szervek, pontosabban a KIM, illetve a Fővárosi Önkormányzat lefoglalt minden használható közteret Budapesten március 15-e környékén. Itt van előttem egy térkép, nem is részletezem, de itt a Kossuth tér környéke, az Alkotmány utca teljes hosszában, Bajcsy-Zsilinszky út teljes hosszában, Erzsébet tér, Hősök tere, Andrássy út, Szabad sajtó útja, a Vár teljes környéke, tehát az egész belváros területe.

Azon túl, hogy a közterület-használat mértéke a korábbi állami ünnepségek időtartamára és volumenére tekintettel igencsak rosszhiszeműnek tűnik, hiszen semmi sem támasztja alá, hogy a KIM vagy más állami szervek, illetve a Fővárosi Önkormányzat korábbi évek gyakorlatától térben és időben érdemben eltérő ünnepségeket tartsanak, úgy gondolom, tisztelt államtitkár úr, hogy a közterület ilyen mértékű kivonása a gyülekezési törvény hatálya alól a békés gyülekezéshez való alapvető jog gyakorlását erre az időszakra teljesen ellehetetleníti, így különösen nagy mértékben sérül ez az alapvető jog. Felmerül tehát egyrészt a joggal való visszaélés kérdése, illetve a gyülekezési jog jogszerűtlen korlátozása.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mit tervez a kormány március 15-ére, illetve előtte, utána való néhány napon, ami indokol egy egyhetes ilyen mértékű területfoglalást? Másrészt, államtitkár úr, egyetért-e azzal a felvetéssel, hogy itt valóban joggal való visszaélés történik, illetve a gyülekezési jog korlátozása, hogy az ellenzék, illetve a civil szervezetek még véletlenül se adhassanak hangot kormánnyal szembeni kritikájuknak?

Köszönöm. (Taps az LMP és az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage