KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2010 őszén a Hajdú-Bihar megyei Sáránd két önkormányzati képviselőjének, a jobbikos Fehér Róbertnek és a független Gyönyörű Zsigmond képviselő úrnak a kezdeményezésére '56-os kopjafát állítottak "A kommunizmus sárándi áldozatainak emlékére" felirattal a község főterére. Négy nappal az emlékmű leleplezése után a település MSZP-s polgármestere kezdeményezte, hogy a kopjafán található feliratot cseréljék le, és ne szerepeljen benne a kommunizmus szó. Polgármester asszony "Az '50-es évek áldozatainak emlékére" feliratra szerette volna lecserélni a feliratot. Ezt a javaslatot a képviselő-testület sajnos megszavazta. A következő testületi ülésen Fehér Róbert megkérdezte a polgármester asszonyt, hogy szerinte voltak-e a kommunizmusnak áldozatai. Erre a kommunista politikus határozott nemmel felelt, később ezt a kijelentését többször megismételte.

Az említett két képviselő feljelentést tett az ügyészségen a polgármester ellen a kommunista rendszer bűnei nyilvános tagadásának megalapozott gyanúja miatt, a nyomozást azonban a Hajdú Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette. Az indoklás szerint a nyomozók nem találtak olyan adatot vagy tényt, ami alátámasztja, hogy Sárándon népirtás vagy más, emberiség elleni bűncselekményt követtek volna el. Időközben a képviselő-testület arra kötelezte az emlékművet felállító egyesületet, hogy változtassa meg a feliratot, ellenkező esetben el kell bontani az emlékművet. A polgármester február 15-éig adott határidőt, ami letelt, és bár a múlt héten demonstráció keretein belül megvédték a helyiek az emlékművet, de félő, hogy az MSZP-s településvezető, elődei barbár módszereihez hasonlóan ledózerolja az áldozatoknak emléket állító kopjafát.

Tisztelt Államtitkár Úr! Meg kell kérdeznem önt, a kormány miért nem emeli fel a szavát ez ügyben, hiszen az önök kormánya iktatta törvénybe a kommunizmus bűnei tagadásának szankcionálását, megszüntetve a kettős mércét e téren. Azért is bátorkodom ezt megkérdezni, mert a közelmúltban egy izraeli lap hazugságainak nyomán a kormány nem győzött elhatárolódni Gyöngyösi Mártontól, míg az említett sárándi vérlázító, bűncselekménygyanús ügyekben mind ez idáig néma maradt. Ugye, nem hagyják, hogy meggyalázza egy kommunista őskövület az áldozatok emlékét?

Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage