PÁLFFY ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ez egy e-world, egy elektronikus világ, amelyben most már elektronikus cigaretta is létezik, olyannyira, hogy amióta valóban komolyak a hazai dohányzás szabályai, 4-szeres - négyszeres! - forgalomnövekedés tapasztalható az e-cigaretta piacán. Van olyan cég, amelynek a hirtelen támadt kereslet nyomán a teljes árukészletét elkapkodták, az importőrök pedig, úgy látszik, számítottak a forgalomnövekedésre, a keresletre a törvény életbelépése után, mert ugye, a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály nem vonatkozik a füst helyett vízpárát eregető e-cigarettára, így nyugodtan, hogy úgy mondjam, rá is lehet gyújtani nyilvános helyen az e-cigire. Szóval, ez az érdeklődés meg is jelent, ugyanakkor teljesen szabályozatlan a piac és a használat módja.

Kérdezem, államtitkár úr: mikor dől el, hogy milyen jogi szabályozás alá kerül a jelenleg ex lex állapotban lévő e-cigaretta? Megkerülhetetlen, hogy a parlament és/vagy az egészségügyi kormányzat külön vagy együtt rövidesen szabályozza ezt a kérdést. Elképzelhető volna például külföldi mintára, hogy gyógyászati segédeszközként kizárólag gyógyszertárakban lehessen kapni az e-cigarettát. És egészségvédelmi szempontból is fontos lenne pontosan meghatározni, szabályozni a nikotintartalmú patronok előállítását és kezelését, a nikotinos folyadékokra ugyanis nincsen megfelelő szabályozás; miközben a hazai piac nagyjából most 25 ezer fogyasztóból áll, ez rohamosan növekedik, négyszerese a tavalyinak, és ilyen trendek alapján továbbiak várhatók.

Kérdezem, államtitkár úr: milyen lépések várhatók az egészségre szintén káros szenvedélybetegséget okozó e-nikotin piaci szabályozása terén? (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage