DR. HOFFMANN RÓZSA nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ne haragudjon, nem értettem, amit a telefonálással kapcsolatban az elején mondott. Én figyeltem önt, majd beszéljük meg, hogy pontosan mit mondott, mert annyira rossz az akusztika, hogy ha erre célzott (A fülhallgatójára mutat.), ezt pont azért szoktam a fülemre tenni, hogy tisztábban halljam, amit a képviselők mondanak.

Nos, hogy igazságtalan-e az, ha az állam a társadalom felelősségét úgy próbálja biztosítani, hogy minden olyan képzési ágba, amelytől az várható, hogy a gazdaság fellendül, nagyobb összegeket koncentrál, és amitől ez kevésbé várható, oda kisebb összegeket, ez történt; egyáltalán nem igazságtalan ez a rendszer, mint ahogy a hallgatói szerződés sem igazságtalan, mert éppen arról szól, hogy az államtól kapott pénzért a majdani frissdiplomás munkával fizessen. Azt, hogy ez mennyire megfelel az igazságosság elvének, éppen az bizonyítja, hogy a mai sajtó arról ad hírt, hogy egyre több cég és önkormányzat köt olyan szerződést hallgatókkal, amelyben felvállalja, hogy a képzésének a költségeit fizeti annak érdekében, hogy legyen frissdiplomása, vagyis megindult ez az egészséges folyamat, amely szerint a nyugati országokban és a tengerentúli országokban is működik a felsőoktatás, hogy tudniillik befektetésnek tekintjük a felsőoktatásba bevitt összegeket.

Azt, hogy szakszerűtlen a törvény, vitatom; olyan tudós emberek dolgoztak a törvény megalkotásán, akiknek ebben többéves, évtizedes gyakorlatuk van. Nem tudom, hogy az LMP milyen diplomákkal és tudományos fokozatokkal rendelkezik, hogy erre az állításra vetemedik, hogy szakszerűtlennek minősít egy ilyen törvényt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A további felvetéseire az utolsó egy percben fogok válaszolni.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage