HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A szociális biztonság megteremtése nemcsak az állam felelőssége. Annak érdekében, hogy a szociális ellátások hatékonyan működjenek, az ellátásban részesülő aktív együttműködésére, a helyzetének javítására irányuló szándékára is szükség van.

A szociális ellátórendszer működésének Magyarország Alaptörvénye szerint is a jogok és felelősségek egyensúlyán kell alapulnia, ahol minden fél képes hasznos tevékenységével hozzájárulni a rendszer fenntartásához. Ebbe a rendszerbe illeszkedik a 30 napi aktivitás folytatására irányuló feltétel, amely már több mint egy éve eleme a szociális törvénynek.

A szabály célja, hogy a foglalkoztatható, segélyben részesülő személy is tegyen meg mindent saját helyzetének javítása érdekében, így az állami segítség és az egyéni erőfeszítés egymást kiegészítve hatékonyabbá válhat. A jogosultak számára a 30 nap teljesítésére többféle lehetőség is rendelkezésre áll. A közfoglalkoztatás mellett ugyanis más kereső tevékenységgel, egyszerűsített foglalkoztatásban való részvétellel, háztartási munkával, munkaerő-piaci programban, képzésben való részvétellel, közérdekű önkéntes tevékenységgel is teljesíthető a követelmény.

Ha a jogosult mégsem tud megfelelni a 30 napos szabálynak, akkor sem marad magára senki a saját maga és családja megélhetéséhez szükséges kiadásainak viselésében. A rászoruló álláskeresőként továbbra is részt vehet közfoglalkoztatásban, jogosult lehet a rezsiköltségek viseléséhez lakásfenntartási támogatásra, jogosult lehet gyermekei számára ingyenes, illetve kedvezményes étkezésre, ingyenes tankönyvekre, vagy például jogosult lehet a gyógyszerköltségek viseléséhez nyújtott közgyógyellátásra.

Képviselő Úr! Nyugodjon meg, senkit sem hagyunk az út szélén. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage