HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kiemelt egészségpolitikai célkitűzése, hogy a megszabott költségvetési keretek között az azonos hatóanyagú, egymással helyettesíthető gyógyszerek esetében olyan szabályozókat alakítson ki, amelyek elősegítik a gyógyszerek fogyasztói árának jelentős csökkentését. Így elérhető, hogy ugyanezekért a gyógyszerekért a társadalombiztosításnak és a lakosságnak is kevesebbet kelljen fizetnie. Az így megtakarított pénzen más gyógyszerek és egészségügyi ellátások finanszírozását tudjuk megoldani, a térítési díjak csökkenése pedig a betegek gyógyszerköltségeit mérsékli.

A gyógyszerek árának jelentős csökkentése, csökkenése többlépcsős program keretei között valósítható meg. Tavaly ősszel újraszabályoztuk a gyártók közötti árversenyt, így az érintett gyógyszerek körében körülbelül 20 százalékos árcsökkentést sikerült elérni. A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása idén tovább folytatódott, év elején lépett hatályba az a rendelkezés, amelyre utalt a képviselő úr is, amely a gyógyszerészeket is arra ösztönzi, hogy a kedvezőbb térítési díjú gyógyszereket ajánlják fel a betegeknek.

A gyógyszerészek kérésére ösztönző kompenzációként az idei költségvetés 2,7 milliárd forintot biztosít a gyógyszerészi generikus programra. Ebből azok a gyógyszertárak részesedhetnek, amelyek a helyettesíthető gyógyszerek receptjeinek több mint 35 százalékában a legkedvezőbb térítési díjú gyógyszereket adják ki a betegnek. Ha a gyógyszertárban a beteg számára magasabb térítési díjú gyógyszert adnak ki, február 1-jétől dokumentált módon szükséges felhívniuk a beteg figyelmét arra, hogy a kiváltott gyógyszerrel helyettesíthető, de kedvezőbb térítési díjú készítmény is elérhető. Így minden beteg pontosan láthatja, hogy milyen megtakarítást jelentett volna az olcsóbb gyógyszer kiváltása. Egyes esetekben ez 2-3 ezer forintos megtakarítást is jelenthet a betegnek.

Természetesen ez a helyettesítési felajánlás egy lehetőség. Ha a beteg ragaszkodik a drágább készítményekhez, azok kiadását is kérheti. Az általunk megkezdett átalakítás a skandináv és nyugat-európai országokban már évek óta elterjedt gyakorlat.

Köszönöm kérdését, remélem, sikerült rá válaszolnom.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage