TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy innen is gratuláljak képviselői mandátumához, és sikeres tevékenységet kívánjak önnek a parlamentben. Egyben azt is hadd mondjam el, hogy ennél azért egy kicsit értelmezhetőbb kérdéseket tegyen majd fel a jövőben. Mert ha jól értem, ön mindennel egyetért, azzal, hogy a közfoglalkoztatáson változtatni kellett, azzal is egyetért, hogy a vidéket, a kistelepüléseket be kell vonni a közfoglalkoztatásba, azzal is egyetért, hogy a mezőgazdaságot is be kell vonni. De a mezőgazdaság már csak ilyen, hogy a növénytermesztésre és az állattartásra kell hogy vonatkozzon az ott folyó közfoglalkoztatás.

Azt mondja, hogy kizártuk ebből az erdészeti tevékenységet. Ezt viszont helytelenül mondja, mert nem zártuk ki. Ebben az évben például 9 ezer közfoglalkoztatott fog majd dolgozni az állami erdészetben. Azzal is egyetért és számon kéri, hogy a helyi adottságokat figyelembe kell venni. Elmondanám önnek, hogy amikor a kistelepülések pályáznak erre a lehetőségre, akkor természetesen felmérik a helyi adottságaikat, felmérik azt, hogy milyen földterülettel rendelkeznek, mi az, ami az önkormányzat tulajdonában van, milyen vállalkozói földeket tudnak bevonni, és hogyan tudják az államtól igénybe venni ezeket a földterületeket. Tehát igenis figyelembe veszik a saját adottságaikat és azt, hogy ezeken a földeken mit lehet előállítani. S azt is figyelembe veszik, hogy annak a termékét hogyan fogják a településen hasznosítani. Ezt nevezzük önfenntartó képességnek.

Igen, a munka elején vagyunk, sok tapasztalatot kell még begyűjteni. Az ön türelmét is kérem ebben. Valóban, az elmúlt két évtizeden Magyarországon ilyen kezdeményezés nem volt, hogy közfoglalkoztatásból értékteremtő munkát állítsunk elő, és olyan embereket foglalkoztassunk, akik majd az életük során később az itt megszerzett tapasztalatokat hasznosítani tudják.

Köszönöm szépen a pozitív jellegű kérdését.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage