BALLA MIHÁLY, a külügyi bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Tisztelt Nagykövet Úr! Húsz év telt el azóta, hogy Magyarország és Németország aláírta a baráti együttműködésről és az európai partnerségről szóló szerződést, de a szabad, demokratikus Magyarország és Németország kapcsolatai hosszabb múltra tekintenek vissza.

Magyarország büszke arra, hogy tevékeny részese volt a vasfüggöny lebontásának, hogy kivette a részét azokból a folyamatokból, amelyek Németország számára az újraegyesítésben csúcsosodtak ki.

(17.20)

Azóta sok mindent elértünk: polgáraink döntésének megfelelően hazánk csatlakozott az észak-atlanti szerződéshez és az Európai Unióhoz, ebben mindvégig számíthattunk német barátaink támogatására, amiért hálásak vagyunk. Németország hazánk legfontosabb gazdasági partnere, ezért kiemelt figyelmet fordítunk német barátaink tanácsaira és javaslataira. Arra törekszünk, hogy a német befektetések számára vonzó, kiszámítható és átlátható gazdasági környezetet teremtsünk.

A magyar-német kulturális és tudományos kapcsolatok sűrű szövésűek, a testvérvárosi kapcsolatok, a civil együttműködések szinte megszámlálhatatlanok. A magyarországi németek közösségi élete mindkét ország kultúráját egyszerre gazdagítja. Az elmúlt húsz év együttműködése intenzív és harmonikus volt. Annak érdekében, hogy a következő húsz év is hasonlóan gyümölcsöző legyen, elengedhetetlen, hogy a magyar és német civilek, politikusok fiatalabb generációi is személyes élményeket, ismereteket szerezzenek egymásról.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Nagykövet Úr! Magyarország Németország megbízható partnere volt és maradt a demokratikus értékek és Európa iránt elkötelezett jogállamként. Elköteleztük magunkat amellett is, hogy szembenézzünk az előttünk álló kihívásokkal, és legyőzzük azokat; ebben továbbra is számítunk Németországra, és Németország is számíthat ránk. Erről szól ez az országgyűlési határozat. Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa azt. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage