SZABÓ VILMOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Tisztelt Nagykövet Úr! Az elmúlt három évben a magyar-német kapcsolatok jeles évfordulóira emlékezhettünk. 2009-ben a határnyitás 20. évfordulójára, ami döntő momentum volt Németország újraegyesítésében. A falból Magyarország verte ki az első követ - így méltatta Helmut Kohl német kancellár 1989 decemberében itt ebben a Házban Magyarország szerepét a belnémet határ 1989. november 9-ei megnyitásában. A magyar kormány az akkori NDK-ból érkezett németek előtti határnyitás bátor döntésével történelmi módon járult hozzá Németország és Európa megosztottságának felszámolásához is. Történelmi sorsfordító időkre emlékeztünk, hiszen a határnyitást néhány héttel megelőzően a világ lélegzetvisszafojtva figyelte, amikor Magyarország és Ausztria külügyminisztere, Horn Gyula és Alois Mock átvágták a vasfüggöny szögesdrótját. 2010-ben a Magyar-Német Fórum születésének 20. évfordulóját ünnepeltünk. Nagyon fontos szerepe volt, van és lesz is a fórumnak a két ország átfogó kapcsolatrendszerének folyamatosan megerősítésében és fejlesztésében.

Most a Magyar Köztársaság és a Németországi Szövetségi Köztársaság közötti baráti együttműködésről és az európai partnerségről szóló szerződés 20. évfordulójára emlékezünk, amelyet 1992. február 6-án Helmut Kohl német kancellár, Antall József miniszterelnök, Hans-Dietrich Genscher és Mádl Ferenc Budapesten írtak alá. Tíz évvel ezelőtt, a barátsági szerződés 10. évfordulóján a Bundestagban 12 pontból álló nyilatkozatban emlékeztek meg az eseményről "Németország és Magyarország együttműködése a kibővített Európai Unióban" címmel.

(17.30)

A középpontban akkor Magyarország uniós tagságának, csatlakozásának hathatós támogatása volt. Döntő és nagyon fontos volt számunkra a támogatás, amit kaptunk a saját nemzeti teljesítményünkhöz, erőfeszítéseinkhez, az uniós tagság elnyeréséhez.

Fontos, azt hiszem, az is - máig ható érvénnyel is -, hogy a tizenkét pontban elismeréssel szóltak a szegedi folyamatról, a Szerbia demokratizálódásában játszott magyar szerepről, és a magyar-német együttműködésről ebben a folyamatban.

A magyar-német kapcsolatokat mindkét fél kiemelkedően fontosnak ítéli, szoros baráti, stratégiai, történelmi jelzőkkel illetjük, jellemezzük, amelyek kiterjednek az élet minden területére. Az elmúlt húsz év dinamikus, széles körű és átfogó fejlődést hozott mind a politikai, gazdasági, kulturális életben, a kisebbségek életében, a magyarországi németek és a Németországban élő magyar kisebbség számára a civil kapcsolatokban. Németország Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált. Nyilván sok időbe telne minden tényt felsorolni, nem is szükséges ezt megtennünk, hiszen mindannyian tisztában vagyunk vele, és a külügyi bizottság határozattervezete tartalmazza is a legfontosabbakat. Biztosan kijelenthetjük, hogy rendkívül szilárd alapokra építkezhetünk a jövőben, és csak rajtunk múlik, hogy a jövő is a közös sikerekről szóljon, rajtunk mindannyiunkon és a mindenkori kormányokon, Magyarországon és a Német Szövetségi Köztársaságban is.

Itt a parlamentben persze szeretném azért külön kiemelni az intenzív parlamenti kapcsolatokat is, a baráti csoportok aktivitását, az ösztöndíjprogramot, amelynek keretében 2008-tól a magyar parlament is fogad németországi gyakornokokat.

A Magyar Szocialista Párt kormányon és ellenzékben folyamatosan a két ország és a két nép kapcsolatainak előmozdításáért, fejlesztéséért dolgozott, részei és részesei vagyunk a sikereknek, az elért eredményeknek. A jövőben is elkötelezetten fogunk mindezért dolgozni, hogy további sikereket érjünk el a két ország, a két nép együttműködésében. A Magyar Szocialista Párt a határozattervezet elfogadását támogatja.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból. - Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage