BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselőcsoportja támogatja "A Magyar Köztársaság és a Németországi Szövetségi Köztársaság közötti, a baráti együttműködésről és az európai partnerségről szóló szerződés aláírásának húszadik évfordulója alkalmából" címet viselő határozati javaslatot. Támogatjuk ezt a határozati javaslatot, hiszen a magunk részéről nemzeti ellenzéki pártként mi is elismerjük, és érdekeltek vagyunk a sokoldalú és gyümölcsöző együttműködés fenntartásával Németország tekintetében. A mi véleményünk is az, hogy meg kell tennünk a szükséges lépéseket a jövőben a politikai, gazdasági, kulturális, oktatási és társadalmi kapcsolatok fejlesztésének irányába, és mi a magunk részéről Németországra ebben a tekintetben stratégiai partnerként tekintünk.

Ugyanakkor a határozati javaslatnak van néhány mondata, amelyekkel kapcsolatban mindenképpen hangot kell hogy adjunk fenntartásainknak, kritikáinknak. Idézek innen egy mondatot: "Kétoldalú együttműködésünk kiemelt területe az Európai Unió elmélyítése, egy értékalapú, erős, versenyképes, a globális színtéren gazdasági és politikai szempontból is meghatározó szerepet játszó közösség kialakítása, és a bővítési folyamat következetes továbbvitele." A magunk részéről határozott álláspontunk az, hogy az Európai Unió további mélyítése sem a német nemzetnek, sem a magyar nemzetnek nem érdeke, ugyanakkor egy értékalapú, erős Európa iránt mi is elkötelezettek vagyunk, egy olyan Európa iránt, amely a keresztyén értékeken nyugszik, és amely a nemzetek Európáját jelenti, nem pedig azt az irányt, amelyet az elmúlt években egyre gyorsabban az Európai Unió, a Közösség felvet, nevezetesen a szuperállami berendezkedés irányába tett lépéseket, az európai egyesült államok megteremtődésének irányába ható lépéseket.

A mai napon fogunk itt az Országgyűlésben szavazni a költségvetési paktumról vagy europaktumról, amellyel kapcsolatban szintén jó néhány fórumon hangot adtunk azon véleményünknek, hogy ez egy elfogadhatatlan mértékű újabb beavatkozás a magyar függetlenségbe, nemzeti önrendelkezésünk egy újabb szeletének a feladását jelenti, és nem mellesleg a Magyar Országgyűlés döntési jogkörét is jelentősen szűkíti a költségvetési paktum.

Mindemellett el kell hogy mondjam azt, hogy a Jobbik euroszkeptikus alapállása következtében úgy gondolja, hogy az Európai Unió, a Közösség kétes jövője miatt felértékelődnek a bilaterális kapcsolatok az elkövetkezendő időszakban, és így Németország tekintetében mindenképpen érdekeltek vagyunk a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fenntartásában, fejlesztésében, hiszen első számú kereskedelmi partnerünkről van szó. Ugyanakkor azt mindenképpen hozzá kell hogy tegyem, abban bízunk, hogy Németország beruházásaiban - gondolok itt akár autóipari munkahelyteremtő fejlesztéseire - mindenképpen a hosszú távú gondolkodás stratégiáját fogja képviselni a profit visszaforgatásával, és a magyar munkaerő kellő megbecsülésével képzeli el ezeket a fejlesztéseit, beruházásait. Ez esetben mi természetesen a magunk részéről mint nemzeti elkötelezettségű országgyűlési képviselők támogatni tudjuk ezeket a fejlesztéseket.

Szót kell ejteni a kultúra, az oktatás, a tudomány vagy éppen a kutatás-fejlesztés területén fennálló együttműködésekről, ezeknek a fenntartása és a továbbvitele is mindenképpen érdeke hazánknak. Mint ahogy képviselőtársaim is elmondták a korábbiakban, szintén szót kell ejteni, és a magam részéről üdvözöltem azt, hogy a határozati javaslat külön bekezdést szentelt a hazánkban élő német kisebbség hídszerepének, hiszen a mi meggyőződésünk szerint is a magyarországi németség aktív közösségi életével nagyban hozzájárult mind a Németországi Szövetségi Köztársaság, mind Magyarország kultúrájának gazdagításához, gyarapításához, és nagyban hozzájárult a magyarországi németség az elmúlt két évtized során kapcsolataink fejlesztéséhez is.

A városok és régiók közötti partnerségek, az egyesületek, civil szervezetek együttműködése tekintetében szintén egy kulcsfontosságú kérdéssel állunk szemben, pozitív tapasztalatokról beszélhetünk ebben a tekintetben, és a magunk részéről bízunk abban, hogy ezeket tovább tudjuk vinni a jövőben is.

Tisztelt Országgyűlés! Összegezve a Jobbik frakciójának álláspontját elmondhatom azt, hogy a német kapcsolatok kiemelt jellegének vonatkozásában egyetértés mutatkozik az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok között, és bár az Európai Unió jövője kapcsán a mi elképzeléseink határozottan, gyökeresen szemben állnak a többi képviselőcsoport véleményével, így szemben állnak mind a fősodratú magyar politika, mind a fősodratú német politika képviselőinek a véleményével, álláspontjával, ezt is mérlegre téve azt gondoljuk, hogy a további szoros és széles körű együttműködés iránti elkötelezettség kinyilvánítása a huszadik évforduló alkalmából egy rendkívül fontos dolog, és a Németországgal fennálló és fenntartandó baráti együttműködés, stratégiai partnerség magasabb rendű, fontosabb és nagyobb jelentőséggel bír annál, mint hogy ezt a dolgot mérlegre téve esetleg tartózkodjunk vagy ne támogassuk ezt a javaslatot. Így összességében a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatni fogja a határozati javaslatot, igennel fogunk tehát szavazni rá.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiból. - Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage