DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottságban a Magyar Szocialista Párt képviselői szóvá tették azt a rendkívül rossz gyakorlatot, hogy egy törvény módosításánál a zárószavazás előtti módosító indítványok közé, amelyek egyébként a koherenciazavart hivatottak kiküszöbölni, mindent beleraknak a fideszes képviselők, ami éppen eszükbe jut.

A bizottságban megkérdeztük, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szabályozási tárgykörébe milyen módon tartozik bele a nemzeti vagyonról szóló törvény, az adótörvények és más törvények is, amiket idehoztak. Papcsák képviselő úr mosolyog, hiszen ő ott talált ilyen közös többszöröst, ami okán idetartozik. Ez egészen elképesztő!

Azt szeretném kérni fideszes képviselőtársaimtól, hogy ha egy csöppet is komolyan veszik a jogalkotást, ha egy csöppet is komolyan veszik, hogy úgy kell jogszabályokat alkotni, hogy azt a jogalkalmazó valahogy megtalálja, akkor azért erre nagyobb figyelmet kellene fordítani.

De szemmel láthatóan hiába szóltak arról a híradások, hogy egy kicsit nyugodtabb, megfontoltabb és főleg szakszerűbb tempót és munkát kíván majd az Országgyűlés ezen az ülésszakon elvégezni, úgy tűnik, hogy ez nem sikerül a Fidesznek, hiszen az ajánlás 27. pontja a törvény hatályával kapcsolatban egy felsorolást tartalmaz, ahova még beírták a nemzeti információs és bűnügyi elemző központot is, hogy erre is vonatkozik majd ez a szabály, miközben decemberben ennek az elemző központnak a felállítását végül is elvetette a kormánypárti többség.

(18.40)

Tehát arra sem volt idejük, hogy a saját belső hatalmi meccseik következményét vagy végeredményét végigvezessék a módosító indítványokon. Ha ott mi nem szólunk, a szocialista képviselők nem veszik észre ezt a "gyártási hibát", akkor meghozzák úgy a törvényt, hogy az vonatkozik a nemzeti információs és bűnügyi elemző központra, amit egyébként végül nem hozott létre az Országgyűlés, mert önök nem tudtak a belső hatalmi meccseikben ebben az ügyben megegyezni.

A másik kérdés vagy téma, amit nagyon kritikusan fogalmazott meg a Magyar Szocialista Párt, az a Kossuth tér felújítására vonatkozó és a versenyeztetésből a Kossuth téri felújítást kivonó törvényi felhatalmazás, amit rendkívül erősen kritizálva és szakszerűen mutatott be Steiner Pál képviselőtársam. Ma ezt sajtótájékoztatón is elmondta és a bizottságban is, ezért erről részletesebben nem kívánok beszélni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Így nem lehet törvényt alkotni. Próbálják meg egy kicsit végiggondolni a saját felelősségükkel is, hogy szabad-e kéket-zöldet egybeönteni, és ilyen törvényeket elfogadni. A végrehajtásnál is iszonyú problémákat okoz, az MSZP ezért nem fogja ezt elfogadni.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage