GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Hiszem, hogy nem mondok újdonságot önöknek, amikor én is szóvá teszem és bírálom, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló, című vagy fedőnevű törvényjavaslathoz benyújtott 34 darab zárószavazást megelőző módosító javaslathoz frakciónként legfeljebb öt percben szólhatunk hozzá. Tessék végiggondolni, hogy egy-egy indítványról hány percet lehetne beszélni, és nem biztos, hogy minden frakcióban csak egyvalakinek van erről véleménye. Lázár frakcióvezető úr, ugye nem gondolta komolyan, amikor a nap elején már a Jobbik 15 perces javaslatát is leszavazták, holott az is kevés lett volna egy ilyen fontos törvény vitájához. A törvényjavaslat mindössze 29 paragrafusból áll, de ebből a frakcióvezető úr által aláírt csomagban 22-t írnak felül, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy több mint a kétharmadát. Ez azt jelenti számunkra, hogy a kormánypárti képviselők jogalkotásában nem a minőség, nem a felelősség, hanem a kapkodás és az átverés dominál.

Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Az ehhez hasonló megoldásaik miatt kizárólag önök felelnek Magyarország jó hírnevének elvesztéséért. A Fidesz-KDNP kétharmada felelős mindazért a bírálatért, ami az önök megfogalmazásában Magyarország nyakába zúdul. Ez a gyakorlat bizonyítja, hogy az Orbán-kormány a jogállami kereteket veszélyeztető magatartást folytat. Így valósul meg a konszenzusos demokrácia helyett a győztes mindent visz elve, ha az elmúlt heti nyilatkozatra hivatkozhatok.

Annyi előnye van az indítványnak, hogy a zárószavazás előtti módosító javaslatokhoz Lázár frakcióvezető úr mintegy kétoldalas indoklást fűzött, amiben az az érdekes, hogy ennek többségével - amelyek a dohánytermékek értékesítésének korlátozását, a dohányzás visszaszorítását, abbahagyását, a fogyasztás csökkentését vagy a közegészségügyi célokat szolgálják - egyet lehet érteni. De ugyanúgy megerősítem, ahogy ezt tette jobbikos képviselőtársam: ez a törvényjavaslat nem erről szól. Akinek van egy kis ideje, kérem, nézze meg, hogy a 29 paragrafusból hány foglalkozik a fiatalkorúak dohányzási kérdéseivel.

Mit tettek önök, kormánypárti képviselőtársaim, a többségükkel visszaélve? Állami monopóliummá teszik ezen cím alatt a dohánytermékek kiskereskedelmét, munkahelyet teremtenek a Fidesz kampányembereinek, a Fideszhez lojális klientúrának, és bebetonozzák őket több évtizedre azzal, hogy ezt kétharmados törvénnyé teszik. Tisztelt miniszterelnök úr, lehet, hogy ön sem vette észre, de kétharmadossá teszik ennek a törvényjavaslatnak egy részét, és mivel több évtizedre szól a koncesszió, ez azt jelenti, hogy bebetonozzák már nemcsak a politikusokat, hanem a gazdasági szereplőket is. Durván és indokolatlanul avatkoznak be a piaci viszonyokba. Azt gondolom, hogy az Európai Unióban erről komoly vita lesz.

A fiatalokkal kapcsolatos tiltásnak mi partnerei lettünk volna. De hadd emeljek ki néhány hibát; Salamon képviselő úr azt mondta, hogy lesz még lehetőség módosító indítványok benyújtására. Annak idején az általános vitában sokat beszéltünk a kistelepüléseken való dohányértékesítésről. Ez ugyan lehetővé teszi, hogy bárhol, de egy másik törvényhelyen azt mondja, hogy neki is meg kell felelni a törvényben adott minden követelménynek, így az elkülönítésnek is. Ezenkívül tessék már nekem elmondani, hogy egy falusi kisboltban vagy egy kocsmában hogy fogja kihívni a boltos a rendőrhatóságot, ha mondjuk, a fogyatékkal élő nagypapa elküldi az unokáját egy doboz cigarettáért.

(19.10)

Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány itt most elbújik egy 100 százalékos tulajdonú részvénytársaság mögé. Ennek a részvénytársaságnak semmi más dolga nem lesz, mint az, hogy jogszabály alapján előkészíti a pályázatot és előkészíti a szerződéstervezetet, magyarul: egy 100 százalékos állami tulajdonú részvénytársaság vizsgálja meg a pályázók lojalitását, és tesz majd javaslatot a miniszternek. Ennek a törvénynek a hatása, az eredménye az, hogy állami pénzek kerülhetnek a szervezethez közel álló lojális sajtóorgánumokhoz. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Elnök úr, bocsánat, még egy bővített mondatot hadd tegyek hozzá! (Moraj a kormánypártok soraiban.) Kérem Lázár frakcióvezető urat, gondolják végig a hatályba léptetési rendszert, mert több helyen lehet látni, hogy 30-60-90 napig lesznek települések, amelyek ellátatlanná válhatnak. (Az elnök ismét csenget.) Tehát ez elvállalhatatlan, és semmi körülmények közt nem lehet... Köszönöm, elnök úr... (Az elnök kikapcsolja a mikrofont, a felszólalás a továbbiakban nem hallható.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage