GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Balczó képviselőtársam nyilván arról is beszél, hogy hogyan és miképpen kezelhető az, ha egy közösség keretei között működik egy ország. Nyilván vannak jogai meg kötelességei is. Azt gondolom, hogy az általános normákat itt Európában talán célszerű is meg ésszerű is szem előtt tartani és betartani. A demokráciát meg a jogállamiságot nem illik még Magyarország keretei között sem sárba taposni.

Az elmúlt két esztendő számomra azt bizonyította be, hogy ez a kormány, ez a hatalom semmibe nézi azokat az alapvetéseket, amelyek minden emberi norma szerint fontosak. Mondok példát rá. Normális ember nehezen tudja elképzelni azt, hogy visszamenőlegesen lehet szabályozni, ráadásul az állampolgárok kárára. Jogi egyetemek keretei között, bár most már majd nem lesz államilag finanszírozott képzés, de ilyet nem oktattak az elmúlt évtizedekben. Valószínűsítem, a miniszterelnök, amikor megszerezte a diplomáját, akkor sem tanítottak ilyet. (Dr. Hoppál Péter közbeszólása.) Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy olyan folyamatok zajlottak, amelyek nehezen elfogadhatók, s közben a kettős beszéd lengte körül mindazt, ami zajlott.

Nem lehet mindenkit ostobának nézni. Nem lehet mindenkire úgy tekinteni, hogy a kettős beszéddel a dolgok elrendezhetőek. Látható, hogy nem így van nem csak Magyarországon, Európában sem. Nem lehet félrevezetni az európai parlamenti képviselőket sem, még ha adott esetben azonos a nézetük, ha a Néppárthoz tartozóak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ugyanúgy, mint a Fidesz. Látható, ők sem esznek meg mindent.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage