DR. VADAI ÁGNES (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném felhívni a figyelmet, hogy kettő ilyen országgyűlési határozati javaslat fekszik előttünk, kettő országot megjelölve. Magyarországon kívül az Európai Uniónak még van 26 másik tagállama. Ebből ilyen messzemenő következtetést, ilyen nagy közép-európai összeborulásra, Nagy képviselő úrnak szeretném mondani, azért így nem vonnék le.

Aztán azt is szeretném mondani a képviselőtársaimnak, hogy azért ezek a politikusok, akikről ez az országgyűlési határozati javaslat szót ejt, az önök Európai Néppártjába tartozó politikusok, tehát én azt javaslom, hogy legközelebb az ilyen országgyűlési határozatokat ilyen párthatározat formájában, az Európai Néppárt ülésein hozzák meg, és ott éltessék egymást. Azt gondolom, ezzel az Országgyűlés tekintélyét ne próbáljuk meg lejáratni.

Aztán arra is szeretném felhívni a képviselőtársaim figyelmét, hogy ez egy hosszú út lesz, hogy ha találnak Európában vagy Európán kívül egy-egy személyt vagy országot, amely a magyar kormány mellett éppen kiáll, mindegyiket országgyűlési határozatba fogjuk foglalni vagy kívánják önök a kétharmados többségükkel foglalni. Nem szeretnék ötleteket adni arra, de nyilván mindig lesz egy-egy megnyilvánulás, aki nem ismeri a magyarországi helyzetet elég behatóan, esetleg az önök pártját fogja. Természetesen mi kísérletet teszünk majd arra, hogy felvilágosítsuk őket arról, hogy milyen helyzet van Magyarországon.

Én óva inteném képviselőtársaimat, hogy ezen az úton elinduljunk vagy elinduljanak, vagy elindítsák az Országgyűlést. Ugyan nem fogunk túl gyakran ilyen országgyűlési határozatot elfogadni, de attól félek, hogy ma két országnak, holnap meg már egy-egy személynek a pozitív, kormány melletti kiállása is egy ilyen országgyűlési határozatban fog kicsúcsosodni. Na, aztán azt hiszem, az lesz az igazán ciki! (Taps az MSZP soraiból.)

(20.30)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage