GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Mindössze csak azt szeretném javasolni, hogy a demokrácia iránt elkötelezett azon néppárti politikusoknak vagy köszönjék meg egyenként külön-külön, vagy ítéljék el őket, mert olyan szavazatokat adtak, amely szavazatokkal nem erősítették a magyar kormány cselekedeteit. Aztán utána darabra, dekára végig lehet menni ezen a történeten, mindenkinek a személyi száma alapján meg lehet köszönni.

De komolyra fordítva a szót: siralmasnak tartom azt, ami ma a parlament falai között zajlik. Siralmasnak tartom azért, mert ha önök támogatottságot akarnak mindahhoz a politikához Magyarország keretein kívülről szerezni, amit végeznek, akkor ezt tegyék meg a saját pártcsaládjukon belül, nem kell a parlament falai között ilyen típusú cirkuszt csinálni.

Meggyőződésem szerint ez önmagában inkább lekicsinyli a magyar parlament működését, mint hogy segítene abban, hogy ezt el lehessen ismerni vagy el lehessen fogadni.

A dolog másik része pedig az, amit az első mondataimban mondtam. Az nem lehet véletlenszrű, hogy a Néppárton belül azok a politikustársaik, akik önökkel azonos identitástudattal bírnak, azonos platformon vannak, mégis más alapokra helyezkednek ezekben a kérdésekben. Ennek valószínűleg egyszerűen az az oka, hogy elkötelezettek a demokrácia tekintetében, illetve az az oka, hogy egy álszent szolidáris magatartást nem hajlandók önök irányában kimutatni vagy a szavazataikkal azt megerősíteni. Egyszerűen felülírja a Néppárt keretein belüli együvé tartozást az, hogy a demokrácia fontos a számukra, a demokrácia és a jogállamiság fontosabb, mint az az álszentség, amit önök elvárnának tőlük. Ezen kellene elgondolkodniuk, amikor ilyen határozatokat terjesztenek az Országgyűlés elé.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage