DR. VADAI ÁGNES (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tulajdonképpen hálásak is lehetnénk a kormánypárti képviselőknek, hogy benyújtották ezt a két országgyűlési határozati javaslatot, mert az utóbbi időben azért meglehetősen némaságra voltunk kényszerítve itt az Országgyűlésben a különböző korlátozások következtében. Most azt hiszem, ez a két országgyűlési határozati javaslat igen jó alkalmat ad arra, hogy egyébként beszéljünk például külpolitikai kérdésekről, beszéljünk konkrétan az Európai Unióról, vagy beszéljünk belpolitikai történésekről.

Nagy képviselő úr mondta, akit nem látok (Dr. Nagy Gábor Tamás nem a helyén tartózkodik. - Közbeszólások, köztük: Ott van!), hogy tulajdonképpen ez itt egy pártpolitikai vita. Tehát akkor ezt legalább már tisztáztuk, hogy ezt a két országgyűlési határozatot csakis pusztán pártpolitikai alapon nyújtotta be a külügyi bizottság.

Mégis azt gondolnám, ha tényleg ilyen pártpolitikai vitát akarnának lefolytatni - amiről egyébként azt gondolom, hogy ebben az Országgyűlésben azért szoktunk mi szakmai vitákat vagy régebben folytattunk szakmai vitákat, ugyan az utóbbi időben ez már nem nagyon jellemző, erről letettünk, és nyilván áttértünk a pártpolitikai vitákra, ahogy ezt a képviselő úr mondta -, azért jó lenne és sokat segítene egyébként Lengyelország és Litvánia mellett más, esetleg jobboldali politikusok elismerésének kivívásában az is, ha egyébként szakmai vitákat folytatnánk le, mert őszintén szólva, szívesen meg fogok szavazni további ilyen országgyűlési határozatokat, ha azok így jönnek az Európai Unió mind a 26 tagállamából, mert ez azt jelenti, hogy végre nyugalom van Magyarország körül, nincs elszigetelve Magyarország.

(20.50)

Nagy képviselő úr lényegében itt már a végén nem csak arról beszélt, hogy civil szervezetek és politikusok, hanem itt teljes társadalmak szóltak a magyar kormány mellett, lényegében milliók kiáltottak fel Litvániában és Lengyelországban, és mondták azt, hogy ezt nem hagyjuk. Azt szeretném mondani, hogy ami itthon egy darabig működött, ez a kettős beszéd és kicsit nagyítás, az egyébként ott kint nem biztos, hogy működik, és őszintén szólva erről nyilván azért Lengyelországban és Litvániában is be fognak számolni. Azért pontosítani kellene itt a felszólalásokat.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage