SZABÓ CSABA, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Bizottságunk szintén a mai ülésen tárgyalta a törvényjavaslatot, és röviden szeretném összefoglalni az elhangzottakat. A kulturális bizottság számára nyilván nagyon fontos a jelenlegi törvény, hiszen abban számos olyan pont van, amely a bizottságunk számára, a magyar kultúra számára igen fontos. A magyar kultúra évezredes értékeinek megőrzése, a szellemi, anyagi alkotások megőrzése, a kulturális örökség védelme olyan terület, amely nyilván - mint mondtam - fontos a bizottságunk számára, és nyilván a parlament, az ország számára is.

Úgy fogalmaztam az ülésen, hogy a világörökség-törvény testvére ez a törvény, bár ez nagyobb volumenű sokkal a világörökség-törvénynél, sokkal több mindent, sokkal több értéket képvisel, de azt gondolom, a két terület kapcsolódik egymáshoz, és mindkettő az örökség védelmét szolgálja, hiszen mindkét törvényben a kiemelt védelem és a támogatás fontos szerepet játszik.

Három fontos aggály hangzott el a törvénnyel kapcsolatban, a legfontosabb talán az, hogy a túl tág keretektől tartanak a képviselők, túl tágan lesz talán írva - vagyis remélhetőleg nem, de azért a félelem megvan arra, hogy nem tudjuk utána eléggé leszűkíteni ennek a törvénynek a kereteit. Másrészt a második aggály volt a végrehajtással kapcsolatos kételyek, illetve a források megléte, hiszen a jelenlegi helyzetben több forrást kellene rendelni e törvény végrehajtásához, amiben reménykedünk, hogy majd a jövő évi költségvetésben lesz biztosítva.

A harmadik a fogalmi problémák, hiszen a kultúrában már a hungarikum szó más törvényben használatos, és ennek keveredésétől valamennyien tartottunk. Bízunk abban, hogy nyilván a törvény végleges elfogadásával ezek a kételyek eloszlanak, és egy jó törvény kerül majd ki a parlamenttől, és a bizottságunk 13 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett a törvényt támogatta.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage