PÁL BÉLA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban hosszú előkészítő munka után került ide elénk ez a törvénytervezet, amely felett nyugodtan örülhetünk mindannyian annak, hogy lehetőséget nyújt a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok szabályozására. Örülhetünk annak is, hogy ebben nemzeti közmegegyezés van szinte, hogy kell egy ilyen törvénytervezet, és el kell kezdeni ezt a munkát, amely, valljuk be, nem kis feladat, és nagyon kell vigyázni arra, hogy ha kerettörvény, akkor ezek a keretek ne legyenek nagyon szűkek, és ne legyenek olyan tágak sem, hogy az első pillanatra szétessenek.

Hiszen ha jó törvényt alkotunk - és remélem, hogy jó törvényt alkotunk -, akkor bizonyos szempontból azt is elmondhatjuk, hogy maga a törvény is hungarikum, hiszen a környező országokban is tettek már ilyen kísérletet, igyekeztek valamilyen módon szabályozni a saját értékeiket, de ez a törvény, amely előttünk fekszik, szerkezetében, megközelítési módjában és más tekintetben is, azt gondolom, mindenképpen hungarikum lehet akkor, ha jól és pontosan fogalmazzuk majd meg azokat a szabályokat, amelyeket e törvény keretei között szeretnénk érvényesíteni.

Ezzel kapcsolatban hadd legyen néhány jó szándékú észrevételem, mert fontosak persze a méltató mondatok is, de még fontosabb az, hogy mi az, amivel javítani szeretnénk a törvényen. Az első és legfontosabb az, hogy számomra egy kicsit úgy tűnik, mintha a törvény túlzottan agráriumcentrikus lenne. Ez valószínűleg következhet abból is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium fogja majd össze ezt a munkát és fogta ez idáig is össze ezt a munkát, és a magyar nemzeti értékeink tárháza sokkal bőségesebb ennél, hiszen ebbe beletartozik az épített örökségünk, a kultúránk, a szellemi örökségünk, a turisztikai vonzerőnk, a dalaink, a táncaink, a Kodály-módszer, és még lehetne tovább sorolni, hogy mi minden. Így tehát rettenetesen fontos, hogy a törvény fogalomköre, a fogalmak meghatározása a lehető legpontosabb legyen.

A másik ilyen, amit szeretnék felvetni, hogy az is fontos, hogy a minősítés rendszere is ugyanilyen pontos legyen, tehát pontosak legyenek a fogalmak, pontos legyen az a szervezetrendszer, amelyben a minősítés folyik, és maga a minősítés feltételrendszere is. Nekem néha az az érzésem és a Magyar Szocialista Párt frakciójának is, hogy az, hogy közigazgatási és ágazati értéktárak is működnek, illetve tulajdonképpen mind a két módon a településen a megyei értéktáron és az ágazati értéktáron keresztül is lehetőség van becsatolni a hungarikumbizottságba, ez lehet, hogy egy kicsit megzavarja a rendszert, itt jó lenne egy kicsit egységesebb szervezeti rendszert felállítani annak érdekében, hogy ne legyen keveredés.

Ugyanúgy egy kicsit aggályosnak tartjuk, hogy nem látjuk ennek egyelőre a finanszírozási hátterét. Minekután nemcsak az értékek feltárása, minősítése, hungarikummá nyilvánítása a feladat, hanem ugyanilyen feladat az is, hogy összegyűjtsük, bemutassuk, megőrizzük az utókor számára, ez mind-mind olyan komoly feladatot jelent, amely anyagi háttér nélkül elképzelhetetlen. A Vidékfejlesztési Minisztérium lehet gazdája, mert hiszen a vidékfejlesztés egy rettenetesen tág fogalomkör, de persze nem kell elhallgatni azokat a véleményeket sem, amelyek úgy szólnak, hogy jó lenne ezt egy ágazatok feletti rendszerben működtetni.

Szeretnék szólni arról is, az előbb már említettem, hogy nagy hibájának tartjuk a törvényjavaslatnak azt, hogy elsősorban agrártermékekre, árukra koncentrál, és nem terjeszti ki ezt a magyar értéktár egészére. Mindenképpen javasolnám azt - tudom, hogy nem könnyű -, hogy a törvény megközelítési módjában, szemléletében, fogalmi rendszerében, szervezeti rendszerében, minősítési rendszerében is fejeződjön ki a magyar nemzeti értékeink széles tárháza, amelybe tényleg az élelmiszertől az italokon át a kultúra, a szellemi örökség, a vonzerő, a történelmi örökségünk, az épített örökségünk egyaránt beletartozik.

Így tehát hadd mondjak el öt pontot, amelyet szerintem a Hungarikum Szövetség állásfoglalásával összhangban is mindenképpen érdemes lenne a törvényben erőteljesebben érvényesíteni. Azt gondolom, hogy mindenképpen meg kell határozni egyértelműen a hungarikum fogalmát, és megjelölni azt is, hogy milyen osztályozási, besorolási és milyen szigorú nyilvántartási rendszer rendelkezzen a hungarikum névhasználatról.

Az is fontos másodikként, hogy a törvény deklarálja, hogy a magyar értéktár - hungarikumpiramis - alulról építkező, felfutó rendszer, és itt a lehető legtisztább rendszer működjön. Természetesen szerepe van az ágazati értéktárnak is, de nem szabad elfelejteni, hogy minden településnek, minden megyének elsősorban az lesz az érdeke, hogy minél több hungarikumot elfogadtasson. Én magam is valószínű, hogy ezt teszem majd országgyűlési képviselőként a saját területemről, gondolom, Horváth Zsolt képviselőtársammal együtt. Ezért tehát nagyon pontos szabályozás kell ahhoz, hogy a lobbizásunk ne lazítsa fel ezt a fogalmi rendszert.

A hungarikumrendszert célszerű, ha egy tárcák feletti szervezet működteti, és mint ahogy említettem, nagyon fontos az is, hogy legalább utalás legyen arra, hogy honnan és hogyan működtethető vagy biztosítható az az anyagi háttér, amely mindenképpen kell majd a rendszer felállításához is, az éves működési költségekhez is, és természetesen az értékek bemutatását szolgáló alap forrásaihoz is.

Szól a törvénytervezet a hungarikumbizottság tagjairól is. A hungarikumbizottság tagjainál mindenképpen célszerű lenne, ha a tagok határozott időre kapnának megbízást, ne lehessen indoklás nélkül egyetlenegy delegáltat sem visszahívni, és hogy minél több olyan felkért szakértő kerüljön be a delegáltak közé, aki az adott területen országos szaktekintélynek számít.

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Azt gondolom, hogy tényleg nagyon komoly munka folyt Lezsák Sándor alelnök úr vezetésével a parlamenti hungarikumbizottságban. Én bizottsági ülésen sem titkoltam azt a véleményemet, hogy legszívesebben azt tenném, hogy a törvénytervezetet visszaadnám az alelnök úr által vezetett bizottságnak, és arra kérném, hogy vegyék figyelembe a Hungarikum Szövetség állásfoglalását, építsék be jobban ebbe a rendszerbe, mert mindannyian csak akkor érjük el azt a célt, hogy egy nagyon pontos kerettörvény biztosítsa a magyar nemzeti értékeink és a hungarikummá nyilvánítás feltételeit, ha mi magunk olyan kerettörvényt alkotunk, amely nagyon pontos szervezeti szempontból, a definíciók szempontjából, a minősítések szempontjából, és legalább ugyanilyen pontosnak kell lennie a működtetés szempontjából is, a biztosítandó anyagi háttér szempontjából. Mert ha nem ez történik, akkor nagyon hamar előfordulhat, hogy minden jó szándékunk, minden örömünk ellenére kicsit féloldalassá válik ez a törvény, és nem biztosítja majd azt a funkciót, amelyet mindannyian szeretnénk, hogy egy kellően pontos kerettörvény adjon majd lehetőséget a végrehajtási utasítások során is ahhoz, hogy tiszta, világos, átlátható rendszer működjön, amely elősegíti a magyar nemzeti értékeink védelmét, hungarikummá nyilvánítását, őrzését és bemutatását természetesen bel- és külföldön egyaránt.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage