DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Több képviselőtársam beszélt arról, hogy volt ennek a törvényjavaslatnak előzménye az elmúlt néhány évben. Többek között Font Sándor képviselőtársam, a Fidesz vezérszónoka is említette, hogy volt egy országgyűlési határozat, és külön köszönöm a miniszter úrnak, hogy erről külön megemlékezett expozéjában.

Ehhez az országgyűlési határozathoz volt némi közöm, hiszen én magam írtam, nekem volt szerencsém megírni. Medgyasszay László képviselőtársammal együtt nyújtottuk be 2007. december 5-én.

(23.00)

Azért december 5-ét választottam, mert tudjuk, hogy 2004. december 5-én milyen népszavazás volt Magyarországon, és ezzel is próbáltuk érzékeltetni, hogy hogyan lehet a nemzeti összetartozást erősíteni, hogyan lehet az értékekre, a közös nemzeti értékekre építve meghaladni azt a szégyenteljes népszavazást, ami akkor történt.

Miért is írtuk ezt az országgyűlési határozati javaslatot akkor? Szeretném kifejteni azon örömömet, hogy most itt végre a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot tárgyalhatjuk, hiszen eljutottunk ide. Ez egy óriási eredmény, köszönhetően miniszter úrnak, köszönhetően a jelenlegi kormánynak. Tehát miért is jutottunk ide, miért is nyújtottuk be ezt az országgyűlési határozati javaslatot?

Az az igazság, hogy amikor én elolvastam egy anyagot arról, hogy az Európai Unióban van egy termékjegyzék, egy terméklista, amelyen akkor 5200 termék volt Európában felsorolva Európa különböző régióiból, különböző országaiból; ezen 5200 termék közül 2300 termék francia termék volt, negyvenvalahány francia sajttal, több száz német termék, portugál termék, olasz termékek, és akkoriban, 2007-ben - képzeljék el, tisztelt képviselőtársaim - egyetlenegy magyar termék szerepelt: a szegedi téliszalámi, ezen a bizonyos európai termékjegyzéken, ezen a terméklistán, amely közösségi jogi oltalmat is jelentett ezen termékek számára.

Értelemszerűen ezen termékekre uniós forrásokat is lehetett igényelni. Ezért aztán hasznos volt és fontos volt, hogy az Országgyűlés akkori figyelmét, az akkori kormány figyelmét fölhívjuk erre, erre a problémára, és örülök annak, hogy valóban, ahogyan Gőgös képviselő úr elmondta, az akkori ellenzéki kezdeményezést az akkori kormánypárti többség is támogatta. És most itt tartunk, haladt ez a munka. Lezsák Sándor alelnök úr valóban rendkívül sok rendezvényt tartott, elindított egy mozgalmat ennek az összegyűjtésére, és ezért aztán szükség van arra, hogy ez a törvény is megszülessen, hogy adjon egy keretet ennek a munkának, ennek a folyamatnak, ennek az értékfeltáró, értékmegismerő, értékmegőrző munkának.

Azt látjuk, hogy az emberi képességek között sokféle tulajdonság mutatkozik meg. Ilyen tulajdonság az emberi felismerés képessége. Felismerni a saját kora problémáit, felismerni a gondokat, a bajokat, és felismerni ebben a globalizálódó, rohanó világban az igazi értékeket. S nekünk, magyar képviselőknek az a dolgunk, a magyar kormánynak az a felelőssége, a politikának az a kötelessége, hogy a magyar értékeket fölkarolja, megóvja a jelen kor számára és a jövő nemzedéke, magyar nemzedéke számára. Ezzel tartozunk Európának, ezzel tartozunk a világnak is, hiszen ezeket az értékeket - amelyek fölhalmozódtak őseinknek tudhatóan meg a jelenkor aktív alkotó közösségének tudhatóan - tovább kell vinni, meg kell őrizni.

Ezt az értékgyűjtő munkát segíti elő az előttünk fekvő törvényjavaslat. Úgy érzem, hogy az az elképzelés, amely az értéktárak létrehozására vonatkozik, amely különböző, a hierarchia különböző szintjén, a társadalmi, szervezeti, állami hierarchia különböző szintjein, az önkormányzatoktól egészen az ágazati, megyei, tájegységi, települési értéktárak létrehozásáig irányul, ezek mind-mind lehetőséget adnak a magyar nemzet számára, hogy a nemzeti értékeket összegyűjtse. Valóban úgy, ahogy elhangzott, utalt Font Sándor a Rubik-kockára, de utalhatnék a Negro cukorkától egészen a csigatésztáig, Dreher Antal találmánya volt a Negro cukorka; utalhatnék Réthy Béla találmányára, a pemetefű-cukorkára, az Osztrák-Magyar Monarchia kiváló torokseprő cukorkájára.

Ezek mind-mind olyan értékek, amelyek fontosak mindannyiunk számára. Talán apróságnak tűnnek, de jó, ha ismerjük ezeket, jó, ha tudjuk, hogy a szaloncukor kifejezetten magyar találmány, Jókai Mór nevezte szaloncukkedlinak annak idején. Vagy a csigatészta is csak Magyarországon lelhető föl, és a vasárnapi húslevesek ékes tésztaféléje; azt hiszem, vagyunk úgy néhányan, hogy sokan szeretjük mindezt, még így éjfélhez közeledve is. Vagy a kürtőskalács vagy a rétes vagy a halasi csipke vagy a Zsolnay-porcelán, a Kodály-módszer, és sok-sok olyan érték halmozódott föl, több száz érték halmozódott föl a magyar nemzeti közösségnek tudhatóan itt, a Kárpát-medencében. Ezeket az értékeket bizony meg kell ismernünk, meg kell ismertetnünk, és védenünk, óvnunk kell. Ez a kötelességünk, a törvény ezt célozza, ezért a Kereszténydemokrata Néppárt messzemenőkig támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Arra szeretném kérni a parlamentben ülő képviselőtársainkat, legyen az bárki és bármilyen frakciónak a tagja, hogy ők is ezt tegyék.

A törvény általános vitája során természetesen fogunk élni néhány technikai módosítással. Itt elhangzott a hungarikumbizottság összetétele és tevékenysége. Örülök annak, és teljesen ésszerű és logikus, hogy a hungarikumbizottság elnöke a vidékfejlesztési miniszter. Ez kellő garancia arra nézve, hogy a szakértelem is adva lesz a bizottság munkájához, és valóban szerteágazó a bizottság összetétele. A mi részünkről, és egyeztettem a frakcióvezető úrral, egyeztettem a KDNP elnökével is, szeretnénk bővíteni néhány fővel még a bizottság tagjainak a létszámát. Az Országgyűlés által delegált egy fő esetében mi három főt tartanánk indokoltnak. Ezt módosító javaslat formájában be is fogjuk majd nyújtani a jövő héten, vagy nem tudom pontosan, mikor lesz, de azt hiszem, a jövő héten lesz az általános vita, amikor az általános vita lezárásáig ezt megtehetjük. Úgy érezzük, hogy egy 15 fős bizottság még kellő lehetőséget és garanciát ad arra, hogy érdemi munkát tudjon végezni ez a bizottság. Tehát nem olyan nagy létszámú, és talán szükség van arra, hogy a parlamentből még több olyan képviselő is akár részt vehessen ebben a bizottsági munkában, akik az elmúlt időszakban szakavatottként meg elkötelezett emberként segítették ennek az ügynek a továbbvitelét, és abban is közreműködtek talán, hogy idejuthattunk.

Úgyhogy szeretnék gratulálni a miniszter úrnak a törvényhez, szeretném megköszönni azt az áldozatos munkát, azt a sok-sok egyeztetést, amit az elmúlt időszakban, miközben európai soros elnökség és sok-sok feladat hárult a kormányzatra, itt most egy kész törvényjavaslat áll előttünk, és sok sikert kívánok a törvény végrehajtásához. Még egyszer szeretném kérni a tisztelt Országgyűlés támogatását.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage