JÁVOR BENEDEK (LMP): Többek között az önök viselkedése teszi szomorúvá. (Taps az LMP soraiban.) Egy olyan ügybe keveredett Magyarország, amely ügy nem Schmitt Pál köztársasági elnök úr magánügye. Ez az ügy a magyar demokrácia ügye, és annak a rendszernek az ügye, amely Schmitt Pált köztársasági elnöki székbe segítette. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Úgy van!)

(13.20)

Ez az ügy a Fidesz ügye, ez az ügy a Fidesz személyzeti politikájának, a Fidesz működésének a látlelete. Nem az a baj, hogy a köztársasági elnök húsz évvel ezelőtt egy olyan doktori disszertációt nyújtott be, amely nyilvánvalóan az akkori szabályozások és az akkori szokások szerint sem felelt meg normáknak. Ez is baj. Nem lehet az erkölcsöt relativizálni. Engedjék meg, hogy e helyütt a köztársasági elnök úrtól idézzek: "Nem ártana ezt a kifejezést megtanulni: zéró tolerancia, semmi engedmény a csalás és a hazugság számára, azonnali szigorú büntetést kell kilátásba helyezni, és azt maradéktalanul megvalósítani, hogy kellően elrettentsen." Maga a plágiumügy is tűrhetetlen, és nyilvánvaló, hogy egyetlen vállalható döntése volt a köztársasági elnöknek: az, hogy lemond a posztjáról, ezzel nem teszi azt a terhet a Magyar Köztársaság, Magyarország vállára, amit az ő erkölcsi megsemmisülése jelentett.

Az viszont, hogy ez mostanáig húzódott, az önök szégyene. És az, hogy ma itt az ülésteremben egy olyan magyarázkodást hallottunk a köztársasági elnöktől, amely olyan embereket alázott meg, olyan embereket vádolt meg, akik a maguk részéről az erkölcs védelmében léptek fel, hogy az egyetemi szenátus döntését támadta meg, hogy azoknak a lépéseit, döntéseit támadta, akik kiálltak az egyetlen vállalható erkölcsös döntés mellett, hogy egy lopott doktorival és az ezt övező későbbi hazugságokkal (Moraj a kormánypárti oldalon. - Az elnök csenget.) nem lehet köztársasági elnöknek lenni Magyarországon, ez vállalhatatlan. Az, hogy önök a saját szégyenük helyett azzal foglalkoznak, hogy más képviselőknek van-e jogosultsága az ülésteremben helyet foglalni, az önök szégyene.

Tisztelt Kormánypárti Képviselők! Ez az ügy mindannyiunk számára kínos, ez az ügy az ország számára kínos. És ennek az ügynek lett volna egy olyan megoldása, amely azt gondolom, Magyarország, az Országgyűlés és a Fidesz számára is a legkisebb kárral járt volna: hogyha a köztársasági elnök az egyetemi szenátus döntését követően vállalja a döntés következményeit, és lemond. Ezt a lehetőséget önök elszalasztották (Felzúdulás a kormánypárti oldalon. - Az elnök csenget.), napokig életben tartották a köztársasági elnököt a pozíciójában, napokig vállalhatatlan magyarázkodásokra kényszerítették a köztársasági elnököt. (Zaj a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage