MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Napok óta erre a mondatra várt egy egész ország (Derültség és zaj a kormánypártok soraiban. - Az elnök csenget.), amit ma Schmitt Pál elmondott itt az Országgyűlés házában. Sajnálatos az, hogy Schmitt Pál távozása ugyanolyan lett, mint amilyen az érkezése volt, és ez valóban nem tett jót Magyarország, a magyar nemzet hírének. Ugyan a helyzetet ilyen értelemben rendezte az elnök lemondása, de valóban fontos azzal is foglalkozni, hogy minek hatására döntött így a köztársasági elnök.

Én azt látom, hogy az elmúlt napokban a becsületes és tisztességes emberek hangja le tudta győzni a becstelenséget, és ez mindenféleképpen reményt keltő ebben az országban, hiszen nemcsak baloldaliak, nemcsak liberálisok, nemcsak zöldek követelték a köztársasági elnök lemondását, hanem a jobboldalon is számos konzervatív, jobboldali politikus, gondolkodó, értelmiségi, a tudományos élet szereplője követelte ugyanezt.

(13.30)

Az elmúlt másfél évben talán ez volt az első olyan eset, amikor nem párthovatartozás alapján tört meg az, hogy ki melyik táborba tartozik, ki milyen véleményt mond, hanem ezt felülírta a morális meggyőződés, felülírta az a helyzet, ami kialakult, és ebből kifolyólag a nemzet egységesen követelte a köztársasági elnök lemondását.

És fontos ehhez azt is hozzátenni, hogy legyen ez intő jel a miniszterelnök úr számára is, hogy az akarata, a hatalma nem korlátlan. Úgy is mondhatnám, hogy az emberek gerince erősebb, mint a miniszterelnök akarata. És legyen intő jel a fideszes politikusok és a fideszes többség számára is az, hogy a kétharmad hiába nagy felhatalmazás az Országgyűlésben, de mégsem enged meg bármit. Mégis csak igaz az, hogy az önök vezetője nem tévedhetetlen. Éppen ezért ez korlátot szab az önök hatalmának is, bármennyire is akarták lezárni ezt az ügyet, bármennyire is próbálták azt sugallani, hogy ezzel önöknek nincs tovább dolguk, hiszen csak ilyen hozzászólásokat hallottunk önöktől, meg hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen, mára kiderült, hogy ez még sincs így. És ez mindenféleképpen jó hír Magyarország számára, a magyar emberek számára.

De ezzel az ügy még nincs lezárva, hiszen a parlamentnek új köztársasági elnököt kell választani. Éppen ezért azt javasoltuk, és azt javasoljuk most is, hogy ezt az új köztársasági elnököt találjuk meg közösen, a demokratikus pártok együtt. (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.) Pontosan azért, mert akkora károkat okozott ez a mostani botrány, annyira sérült a köztársasági elnöki intézmény méltósága és tekintélye, hogy most valóban egy olyan személyre van szükség, aki kifejezi a nemzet egységét, akiben baloldaliak, jobboldaliak, liberálisok, zöldek egyaránt tudnak bízni. Éppen ezért, hiszen egy ilyen helyzetben fontos az, hogy a politikai pártok tudjanak önmérsékletet tanúsítani, és a véleménynyilvánítás szempontjából is fontos ez, ezért javasoltam azt, hogy gondolja meg a fideszes parlamenti többség, hogy érdemes lenne újra jelölniük Sólyom Lászlót. Hiszen ő egy olyan nemzetközi tekintély, aki egészen biztosan képes lenne arra, hogy helyreállítsa a megtépázott köztársasági elnöki intézmény tiszteletét. És egészen biztosan alkalmas lenne arra is, hogy a jogállamnak, a demokráciának, a jogbiztonságnak egy kiemelt őrzője legyen. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: 2005-ben hogy szavaztál?)

Zárásképpen azért azt is hadd tegyem hozzá, a hozzászólásom végén, hogy hál' istennek, ebben az országban nem a Fidesz és nem Kövér László döntheti el, hogy ki ülhet ebben az Országgyűlésben.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage