ELNÖK: Köszönöm szépen, jegyző úr.

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország alaptörvénye 14. cikk (1) bekezdése szerint a köztársasági elnök megbízatásának megszűnése esetén az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A 14. cikk (3) bekezdése alapján a köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke országgyűlési képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatait az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el.

(16.30)

Arra kérem képviselőtársamat, hogy figyelje inkább, amit mondok, hogy utána ne legyen vitája arról, hogy mi hangzott el az Országgyűlésben.

Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés elnöke a házbizottság mai ülésén a helyettesítés idejére azt kezdeményezte, hogy az elnöki feladatok ellátására az Országgyűlés Lezsák Sándor alelnök urat jelölje ki. A frakciók jelen lévő képviselői ezzel egyetértettek.

Kérdezem ezért a tisztelt Országgyűlést, kijelöli-e az Országgyűlés elnöki feladatainak ellátására Lezsák Sándor alelnök urat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyűlés Lezsák Sándor alelnök urat az elnöki feladatok ellátására 348 igen szavazattal, 1 nem ellenében, tartózkodás nélkül kijelölte.

Felkérem Nyakó István jegyző urat, hogy ismertesse az Országgyűlés határozatát az Országgyűlés elnöki feladatait ellátó alelnök kijelöléséről.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage