DR. UJHELYI ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, önnek teljesen igaza van. Egyszerűen csak a megszólítást mondtam el, nem tértem el a tárgytól. (Moraj.)

Tisztelt Országgyűlés! Önök az elmúlt két évben lenyúlták, elfoglalták a Magyar Köztársaság legfontosabb közjogi intézményeit, ma már alig-alig beszélgethetünk független bíróságról, ügyészségről, médiáról, ÁSZ-ról, vagy éppen a köztársasági elnök intézményéről. Az elmúlt két év nemcsak ebben volt érdekes és felháborító, hanem abban is, hogy miképpen viszonyultak a határon túli magyarsággal kapcsolatos hazai intézményrendszer működtetéséhez. Éppen ezért nyújtottam be interpellációmat az Ungvári Nemzeti Egyetem kapcsán.

Tisztelt Államtitkár Úr! A határon túli magyar intézmények, szervezetek sikeres működésének alapfeltétele a tervezhetőség, a kiszámíthatóság. A magyar kormány által 2007-ben elindított nemzeti jelentőségű intézményhálózat támogatásával ezt tette akkor lehetővé, hiszen a támogatáspolitikában a normatív alapú, hosszú távra történő, kiszámítható finanszírozást helyeztük előtérbe a pályázati alapú eseti támogatásokkal szemben. Most politikai ígéretek alapján, a szakmaiságot mellőző és kifejezetten a Fidesz pártközpontjában eldőlő támogatáspolitika jellemzi a mindennapokat.

11,5 milliárd forintból a Bethlen Gábor Alapban mindössze 5,5 százalék az, ami nyílt pályázat keretében kerül elosztásra. A Bethlen Gábor Alap honlapján nemrég nyilvánosságra hozott új támogatotti listával kapcsolatban számos kérdés merül fel. A határon túli magyar szervezetek által nemzeti jelentőségűnek javasolt intézmények többsége nem került fel a listára, egész pontosan a Fidesznek nem tetsző szervezetek véleményét figyelmen kívül hagyta a jelenlegi kormány. Így például Kárpátalján a felsőoktatási intézmények közül csak a magyar állam által fenntartott Beregszászi Főiskola kap támogatást. Elfogadhatatlan, hogy nem tartják nemzeti jelentőségű intézménynek az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karát, a Hungarológiai Központot és a Munkácsi Állami Egyetem magyar tagozatát, holott a hangoztatott feltételeknek - például a közösség megmaradása, gyarapodása, a magyar nyelv terjesztése - mindkettő régóta megfelel. A stabil, kiszámítható működésük ugyancsak megkérdőjelezhetetlen.

Kérdezem tehát, hogy mikor és milyen módon kaphatnak támogatást ezek az általam felsorolt intézmények. Változtatnak-e ezen a támogatáspolitikán a jövőben?

Köszönöm szépen előre is a válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage