PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Számos önkormányzati fenntartásban lévő iskola hosszú évek óta küzd komoly anyagi nehézségekkel, és ez alól sajnos nem kivétel az idei tanév sem. A nemzeti köznevelési törvény értelmében 2013. január 1-jén veszi majd át az állam a települési önkormányzati iskolák fenntartását. Több települési önkormányzat azonban tanácstalan a tekintetben, hogy 2012 szeptemberétől, még ebben az évben hogyan fogja tudni finanszírozni iskoláit a hátralévő négy hónapon keresztül.

Konkrét példa, államtitkár úr. A Csobánkai Közösségi Műhely nevű, általános művelődési központi rendszerben működő általános iskolába például mindössze 48, többségében roma diák jár. A falu általános iskolás korú gyermekeinek száma 300 fő körül van. Az önkormányzat szerint az elmúlt években mindent megtettek a költségek csökkentése érdekében, az iskola fenntartását azonban a település képtelen tovább ellátni. A 2012-2013-as tanévben egy új diák beiratkozása várható, hiszen az első évfolyamba lépő 31 helyi gyermekből 30 esetében már jelezték a szülők, hogy máshová viszik gyermeküket.

A csobánkai önkormányzat helyzetét nehezíti, hogy mivel többcélú intézményről van szó, két új közoktatási intézményt és egy új közművelődési intézményt kell alapítani még 2012-ben. Emiatt új igazgatóra van szükség, valamint szakértőt kell megfizetnie az önkormányzatnak. Ráadásul a kormányhivatal döntése értelmében további három tanárt is fel kell vennie az iskolának. Ezek az átszervezések milliós nagyságrendben növelik tovább a település oktatási kiadásait. A polgármester asszony és a képviselőtestület nem lát más lehetőséget a helyzet rendezésére, mint az iskola állami kézbe adását már akár az idei esztendőben.

Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen lehetőségeik vannak a csobánkai iskolához hasonlóan nehéz helyzetben lévő, elsősorban kistelepülési önkormányzatoknak, hogy már 2012 szeptemberében állami fenntartásba adják az iskoláikat? Ha erre nincs mód, milyen módon juthatnak anyagi segítséghez a bajban lévő települési önkormányzatok?

Tisztelettel várom válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage