TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 2010-ig nyolc év időt töltöttek ellenzékben, és feltételezhető, hogy nyolc év elegendő egy összefüggő, konzisztens egészségügyi program megalkotására. Az világosan látszott, hogy ezzel a programmal addig nem rendelkeztek, hiszen részben az akkori kormány elképzeléseinek elutasításában, részben pedig általánosságokban fogalmazódott meg az egészségügyi programjuk: nem tűrjük, visszacsináljuk, és így tovább.

Ha megvizsgáljuk a 2010 óta eltelt időszakot, és azt a kérdést tesszük fel, hogy vajon az egészségügyi rendszer jobb lett-e vagy sem, akkor a rövid válasz az, hogy nem. Azért, mert nem lettek kiszámíthatóbbak a betegutak, nem lett világosabb a járó- és fekvőbeteg-ellátásnak a helyzete, nem csökkentek a várólisták, nem történt minőségi változás.

Ha e mellé még mellé tesszük azt a helyzetet, hogy a jelenlegi egészségügyi kormányzatnak mekkora a közigazgatási tapasztalata és egyben a politikai súlya, azt a gyanút is meg kell osztanom a tisztelt Házzal, hogy nagy valószínűséggel kevéssé tud ellenállni lobbiérdekeknek, érkezzenek ezek területi vagy financiális oldalról.

Ami azonban szembeszökő, hogy a jelenlegi átalakításokról az egészségügyi kormányzat nem közöl információkat, fogalmazhatok úgy is, hogy titkolózik. Nem kívánja megosztani azokat az információkat a betegekkel, a helyben lakókkal és a különféle egészségügyi szereplőkkel, hogy vajon mi lesz a sorsa az egészségügyi intézményeknek, és ezen belül a fekvőbeteg-ellátásnak.

(17.30)

Mi lesz a sorsa a kórházaknak? Hogyan fognak működni, hogyan alakulnak át, hány embert érintenek ezek az átalakítások az orvosok és a szakellátás részéről? Milyen lesz az ő helyzetük? Hányan kerülnek utcára az átalakítások miatt?

Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt alkalommal kérdést tettem fel önnek, és ebben a kérdésben hat témacsoportra kértem választ. Akkor ön joggal sérelmezte, én pedig elismertem, hogy kétperces időben nem lehet átfogó képet adni ezekről az ügyekről. Ön akkor azt javasolta, hogy beszélgessünk - ez indokolja az interpellációm címét - erről hosszasan a folyosón. Én ezt nagyon szívesen megteszem természetesen, de hát a folyosói beszélgetés mégsem egy házszabályszerű parlamenti műfaj, ezért tehát a mostani interpelláció keretében kettő kérdést teszek fel. Mégpedig azt, hogy hogyan alakul a kórházak helyzete a megyében, hány kerül bezárásra ezek közül, és hogyan fogja ez érinteni az ott dolgozók létszámát. Válaszát előre is megköszönöm.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage