SZABÓ REBEKA (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! (Az elnök csenget.) A Fidesz választási programjában írásba adta, hogy a családi gazdaságok és a helyben élő termelők helyzetbehozásával lendíti fel a magyar vidéket. Az is az ígéret része volt, hogy agrárpolitikájuk ellensúlyozza azt az igazságtalanságot, hogy míg az agrártámogatások jelentős többségét néhány agrár-nagyvállalkozó kapja, a falvakban élő kis- és közepes gazdálkodók sokszor a megélhetésük alapját jelentő földhöz sem jutnak hozzá. Ennek fontos lépése lett volna az állami földek bérbeadása, amit a gazdák bizakodva vártak, a jelek szerint hiába.

Miniszterelnök Úr! Szeretném megkérdezni, hogyan tud ön tükörbe nézni, amikor becsapta (Moraj a kormánypártok soraiban.) azokat a vidéki embereket, akiknek a kétharmados többségét köszönheti. Mit mondana például azoknak a családoknak, akik azért nem kaphattak földet, mert az ön jó barátjának és futballakadémia-elnökének, Mészáros Lőrincnek volt rá szüksége? Hogyan nézne azoknak a csákvári gazdálkodóknak a szemébe, akiknek földjeit a helyi agrárcég vadőre és vezetői nyerték el? Hogyan állna ön a lepsényi gazdálkodók elé, akik évek óta várnak azokra a földekre, amiket most még csak meg sem pályázhattak, mert azokat jogcím nélkül műveli a Mezort cégbirodalom egyik vállalata? Miniszterelnök Úr! Milyen vidékfejlesztés az, ahol a lepsényi földeket egy szolnoki ügyvéd, nevezetesen Nyerges Zsolt érdekeltségei bitorolják?

Az ön kormánya, miniszterelnök úr, titkosítani próbálja a földbérleteket, és korlátozza a földnyilvántartáshoz való hozzáférést, csak hogy nehezebb legyen tetten érni a Fidesz közeli agrároligarchák folyamatos gyarapodását, eközben elveszik a falusi családok elől a megélhetés lehetőségét.

Miniszterelnök Úr! Kérem, ne is nekem válaszoljon, hanem azoknak a becsapott gazdálkodóknak, akik a magyar vidék fellendülésének utolsó esélyében bízva szavaztak önökre.

Köszönöm. (Taps az LMP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage