GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt héten megpróbáltam miniszter úrnak egy-két dolgot elmagyarázni szakmai ügyekben. Úgy látom, nem nagyon értette meg, miről beszélek, ezért megpróbálom újra, most államtitkár úrnak.

Az a probléma, és sajnálom, hogy miniszterelnök úr elment, amikor azt mondta, hogy miért nem tereljük ezeket a földügyeket jogi útra, ugyanis nagyon rafinált a dolog. Majd egy év múlva jogi útra lehet terelni, amint kiderül, hogy a földpályázatok nyertesei a lótetűn kívül meg az éti csigán kívül semmit nem termelnek a földjeiken, csak addigra be fogjuk zárni vagy be fogják záratni például azt a nagyesztergári telepet, ami 40 éve tizenegynéhány családnak ad megélhetést. És ugye, tudja, államtitkár úr, Szent György-nap környékén szokták kihajtani az állatokat, és nem tudom, ki az a Spirk Milán, akinek olyan fontos volt odaadni a kft. legelőit.

Úgyhogy, államtitkár úr, önöknek kell majd odamenni, fölvezetni az első olyan állatokat - amelyek napi 35 liter tejet adnak és több tíz családnak megélhetést - arra a teherautóra, ami vágóhídra fogja őket vinni. Ugyanis nem lesz más esélyük. És majd egy év múlva kiderül, hogy ez a Spirk Milán meg a fóti strómanja, aki most költözött oda hozzá a saját lakásába, hogy lesz-e egy darab állat azon a területen, vagy majd Baranyából hoznak néhány birkát bemutatni az NFA képviselőinek.

Önök szerint ezek nem olyan kérdések, amikben mondjuk, felül kellene bírálni a minisztériumnak az NFA döntését? Miért akarnak családokat tönkretenni? Miért akarnak nagyon komoly fejlesztésen átvitt teheneket vágóhídra küldeni? Ezekre kérek választ, államtitkár úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage