DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Szeretném önt megnyugtatni, hogy sem én, sem a minisztérium nem akar egyetlen állattartó telepet sem bezárni, és nem szándékozik olyan intézkedéseket tenni, hogy a tenyészállat-állomány elvesszen. Képviselőtársam, én figyelmesen elolvastam az ön bizottsági jegyzőkönyvét, amikor a múlt héten az albizottság előtt ezeket a tényeket elmondta. Ezek az állítások egyetlen olyan konkrétumot nem tartalmaznak, amit most ön elmondott. Én azonban bátran biztatom önt, ha önnek információi vannak arra vonatkozóan, hogy itt strómanok nevére kerül földterület, és önnek konkrét tudomása van ezekről a dolgokról, akkor tegye meg azokat a lépéseket, amelyeket ilyen esetben meg kell tenni. Ez nagyon szép, hogy a parlamentben elmondja, hogy mit tegyünk vagy mit ne tegyünk, de önnek, mint országgyűlési képviselőnek, nemcsak joga, hanem kötelessége is egy ilyen esetben megfelelő lépéseket tenni.

Ugyanakkor arra is szeretném felhívni a figyelmét, hogy valóban, a pályázatok során számos olyan új elem került a pályázatba, mint például az elő-haszonbérleti jog megszüntetése, amely alapján a bérlőnek nincs előjoga abban a kérdésben, hogy ő ugyanúgy továbbra bérli ezt a területet, mint egy hitbizományt, és ezáltal a pályázaton elindulni szándékozókat kizárják. Én tudom, hogy önöknél az elmúlt nyolc évben ez volt a gyakorlat, hogy az elő-haszonbérleti joggal megakadályozták, hogy mások is a pályázatok során elinduljanak.

Képviselőtársam, én arra biztatom önt, amennyiben ön úgy gondolja, hogy ebben a pályázatban valami visszaélés történt, tegye meg a megfelelő intézkedéseket. Én szeretném önt tájékoztatni, hogy miután elolvastam a bizottsági jegyzőkönyvét, ebben a konkrét ügyben is vizsgálatot rendeltünk el, és fogjuk a megfelelő eredményről tájékoztatni önt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage