NÉMETH ZSOLT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Előrevetítem, hogy mi természetesen támogatjuk mindkét törvényjavaslatot, már csak azért is, mert ha valaki elolvassa ezeket a nemzetközi törvényeket, akkor láthatja, hogy ezek magyar célt szolgálnak, szolgálják a helyi magyarság integrálását az anyaországhoz, az anyanemzethez. Miért mondom ezt? Ha megnézzük azokat a településeket, amelyekről szó van, és megnézzük az adataikat, akkor egyértelműen láthatjuk, hogy Helembán a 702 lakosból 609 magyar, Ipolypásztón pedig a 413 lakosból 277 magyar ember. Arra szeretném kérni ezáltal a magyar kormányt is, hogy valóban segítsük elő, hogy ez a térség gazdaságilag integrálódhasson a magyar nemzettesthez. Ezért külön örömmel vesszük azt, hogy a törvényjavaslat általános indokolásában le van írva, hogy ezek nem fő gazdasági útvonalak, hanem a lokális helyi gazdaságot segítő hidak. Ezért mindenképpen támogatjuk ezt a törvényjavaslatot.

Egyetlenegy icipici kifogásom van csak a törvényjavaslattal kapcsolatban, ami, mondhatni, egy kis pikantéria az ügyben: a megállapodás 3. cikkelye azt tartalmazza, ha jól olvastam, hogy az Európai Unióhoz fordulunk, hogy ennek a két hídnak - egy 92 és egy 106 méteres hídnak - a pénzügyi feltételeit biztosítsa a brüsszeli úgymond kormányzat. Az államtitkári expozéban is hallhattuk, hogy a Magyar Királyság alatt sikerült 47 hidat felépíteni még a második világháború előtt. Nagyon remélem, hogy az Európai Unió nélkül is fel tudunk építeni még két hidat. S még azt szeretném hozzátenni, úgy gondolom, ezek a hídépítések is elősegítik azt, hogy Magyarország és a Szlovák Köztársaság valamiképpen megtalálja azokat a közös pontokat a külpolitikájában, amivel szemben az EU gyarmatosító törekvéseit tudjuk képviselni, mert hosszú távon - és ez a Jobbik véleménye is - nincs más lehetőségünk, mint egy kelet-közép-európai egységet valamiképpen megteremteni, és eszerint politizálni. Úgy gondolom, hogy az Európai Unió nem fogja támogatni ezeket a törekvéseket, hiszen a gyarmattartóknak nem érdeke, hogy a külvidéki gyarmatai esetleg együtt tudjanak működni.

Ezek mellett azt is el kell mondani, úgy gondoljuk, hogy indítsuk el a népszavazást az Európai Unióból való kilépésünkről, építsük meg a hidakat, és támogatni fogjuk a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage