DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint a Fidesz-frakcióhoz tartozó kisgazdáról, eléggé köztudott, hogy soha nem szoktam visszafogni magam, ha valamilyen kritikát kell elmondani akár a kormányról, akár másról. (Felzúdulás, közbeszólások a Jobbik soraiban.) De már engedtessék meg, ennél tisztább és világosabb és - azt kell mondanom - becsületesebb határozat, mint ami most elő van terjesztve, ritkán kerül a Ház elé. Végre valami olyan, ami ezer szép szónál többet jelent. Valami, ami valóságos, és ami összekötni kíván és nem szétválasztani, ha nem ezzel foglalkozunk, és nem azzal, hogy végre rájöjjünk arra, hogy a Kárpát-medencén belül az összekötő kapcsokat kell megtalálnunk, és nem azt kell állandóan erősítenünk, ami szétválaszt.

Megerősítem azt, amit Harrach Péter képviselőtársam mondott 1998-ban. Volt szerencsém ott indulni, ebben a választókerületben, és tudom, hogy ott minden magyar embernek - minden magyar embernek pártállástól függetlenül - kívánsága, óhaja, reménye volt, hogy majd fölépülnek a hidak. Alaposan elvert engem akkor Harrach képviselő úr - jól is esett, mert jó helyre került a mandátum -, de hadd mondjam el, hogy máig tanulság számomra az, hogy azok a lépések, azok a kisebb lépések - és ezért kértem ma szót -, amelyek közelítik az embereket egymáshoz a határokon keresztül, azok azok, amelyek igazán megbékélést, tisztességes együttélést hozhatnak.

Ezért arra kérek mindenkit, hogy a nemes indulatokat is valahol ott hozzuk elő és ott vezessük le, amikor azoknak helye van. Itt most azt kell megtalálnunk, azokat a kapcsokat, amelyek összekötnek. Itt most annak kell örülnünk, hogy elindult valami. Hogy majd Európai Unióval vagy magyar pénzből? Hát ez egy kérdés. Én is amellett vagyok, ha nincs európai uniós pénz, akkor kell legyen magyar pénz. Talán lassabban fog menni egy kicsikét, de reményeim szerint lehet európai uniós pénz is. Nem az a kérdés, hogy miből épült a híd, hanem az a kérdés, hogy működjön, hogy összekössön, hogy kapocs legyen.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage