SEBESTYÉN LÁSZLÓ (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A hulladékgazdálkodási törvényt módosító indítványom célja, hogy a hulladék-közszolgáltatás teljesítését és színvonalát megállító díjemelési tilalom helyett egy olyan rendszer kerüljön bevezetésre, amely a díjemelés tekintetében egy ésszerű felső korlátot állít fel. (Zaj.)

Miért is fontos ez? Ígérem, hogy igyekszem rövid lenni, de kérnék egy kis csendet. Egyrészt azért, mert hiszek benne, hogy így hatékonyabban tudjuk biztosítani "a szennyező fizet" elvet, mint a jelenleg hatályos rendszerben, de legfőképpen azért, mert így megoldhatóvá válik, hogy a közszolgáltatás színvonala számottevő áremelkedés nélkül is fennmaradhasson, sőt javuljon. A jelenlegi díjemelési tilalom ugyanis néhány településen úgy köti meg az önkormányzatok kezét, hogy az nem támogatja az emberek életminőségét és a környezet védelmét szolgáló beruházásokat. Ehelyett azt javaslom lehetővé tenni, hogy az önkormányzatok egy bizonyos plafonig megemeljék ezeket a díjakat, de csak és kizárólag abból a célból, hogy a magas környezetvédelmi és műszaki tartalommal nyújtott szolgáltatások a jövőben is biztosítva legyenek a lakosság számára.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés utoljára tavaly decemberben módosította a hulladékgazdálkodási törvényt. A módosítás teljes díjemelési tilalmat vezetett be, amely értelmében a 2012-re megállapított hulladékkezelési közszolgáltatási díj legmagasabb mértéke nem haladhatja meg a 2011-re megállapított díj legmagasabb mértékét.

A javaslatom ennek megfelelően az, hogy annál a településnél, ahol az egyszeri ürítési díj mértéke 2011-ben meghaladta a nettó 650 forintot egy 120 liter méretű tárolóedény esetén, ott a továbbiakban is a díjemelési tilalom maradjon fenn, de ahol ezt az összeget nem haladta meg, ott a közszolgáltatási díj legfeljebb nettó 650 forintig legyen emelhető.

Fontosnak tartom leszögezni, hogy ez csupán egy felső korlát. Ahol 650 forint alatt volt a szemétdíj, ott nem kötelező megemelni, hanem csak egy lehetőségről van szó, amit az önkormányzatok kihasználhatnak, ha a lakosság és a környezet érdekei ezt diktálják.

Az indítványomat megalapozó hatásvizsgálat kimutatta, hogy a módosítás nyomán a települések többségénél az eddigi díjat figyelembe véve nem valószínűsíthető díjemelés. Az indítványt természetesen egyeztettem fontosabb szakmai szereplőkkel és a közszolgáltatók képviselőivel is. Ők túlnyomórészt üdvözölték, hogy az összeghatár figyelembe veszi egyrészt az ágazati költségeket, másrészt a folyamatban lévő EU-s támogatások projektjeiből származó díjnövekedést. A javaslatom tehát kellő súllyal veszi figyelembe mind a lakossági, mind a szolgáltatók érdekeit, valamint az uniós pénzek megtartásához fűződő közérdekeket. Ismétlem: az uniós pénzek megtartásához fűződő közérdekeket támogatja az indítvány.

Kérem az indítványom támogatását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage