ELNÖK: (Megkocogtatja a csengőt.) Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem a köztársasági elnök feladatait ellátó Kövér László házelnök urat (Taps a kormánypártok padsoraiban.), és tisztelettel köszöntöm Áder János köztársaságielnök-jelölt urat és családtagjait. (Taps. - Dr. Áder János a díszpáholyban felállva köszöni meg a tapsot.) Tisztelettel köszöntöm Orbán Viktor miniszterelnök urat. (Taps a kormánypártok padsoraiban.) Köszöntöm Sólyom László volt köztársasági elnök urat. (Taps.) Köszöntöm Mádl Dalma asszonyt (Taps.), dr. Paczolay Péter urat, az Alkotmánybíróság elnökét (Taps.), dr. Darák Péter urat, a Kúria elnökét (Taps.), és tisztelettel köszöntöm továbbá a hivatalban lévő és a korábbi közjogi tisztségviselőket, továbbá az egyházak vezetőit, a kisebbségi önkormányzatok vezetőit, az Európai Parlament magyar képviselőit, a diplomáciai testületek képviselőit és a magyar nemzeti közösségek képviselőit, valamennyi meghívott kedves vendégünket. (Taps.)

Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy a mai napon egyetlen napirendi pontra, a köztársaságielnök-választásra tett a házbizottság javaslatot. A házbizottság ülésén a frakciók egyetértettek abban, hogy ezen az ülésen napirenden kívüli felszólalásokra, interpellációk, kérdések, azonnali kérdések elmondására nem kerül sor.

Tisztelt Országgyűlés! Most a házbizottság által előterjesztett napirendi ajánlásról döntünk.

Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a napirendi ajánlást. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többsége a napirendet elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik Magyarország köztársasági elnökének titkos szavazással történő választása. A házbizottság április 27-ei ülésén tájékoztattam a frakciókat, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt 262 országgyűlési képviselője dr. Áder János urat jelölte köztársasági elnöknek. (Taps a kormánypártok padsoraiban.) A házbizottság megállapította, hogy a jelölés érvényes. Az aláírásokat tartalmazó ajánlóív H/6879. sorszámon a honlapon megtekinthető.

Tisztelt Országgyűlés! Ismertetem Áder János köztársaságielnök-jelölt úr életrajzát.

Áder János pályafutása egy magyar ember története. Egy magyar emberé, aki egy vidéki kisvárosból, Csornáról, ahogyan arrafelé mondják, a Rábaköz fővárosából indulva járja meg Győrt, Budapestet és Brüsszelt, s aki ma itt áll közöttünk, hogy Magyarország köztársasági elnökévé válasszuk.

Tamási Áron-i fordulattal szólva: Áder János bejárta a rengeteget. Olyan ember van közöttünk, aki megtapasztalta a kemény kétkezi munka szigorú világát, aki ismeri, mit jelentenek a saját erőből való boldogulás küzdelmei, aki jól ismeri a jogtudomány összetettségét, és aki a politikai élet útvesztőiben is mindig az egyenes utat követte. Volt parlamenti képviselő, házelnök, európai uniós politikus, de bármilyen kihívás elé is állította az élet, mindig megmaradt annak az egyenes embernek, akit szerény anyagi körülmények között élő szülei példás erkölcsi értékekkel vérteztek föl.

Áder János 1959. május 9-én született a család első gyermekeként. Édesapja egy helyi bolt helyettes vezetőjeként, édesanyja pedig az egészségügyben dolgozott. A család a rábaközi emberek hagyományait követve a tudás, a szorgalom és a teljesítmény tiszteletén nyugvó értékek szerint élt.

Áder János Csornán kezdte tanulmányait, majd a győri Révai Miklós Gimnáziumban szerzett érettségi bizonyítványt. Sikeresen felvételizett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ám a családfő váratlan betegsége és korai elvesztése súlyos dilemma elé állította a családot. Megfizethetetlennek tűnt a pesti egyetem, ezért a nappali tanulmányok mellett szükségessé vált, hogy Áder János időről időre éjszakai munkát is vállaljon.

Áder János, ezt már tudjuk róla az Ellenzéki Kerekasztal-tárgyalások óta, egyenes, határozott ember. Nem riad vissza a felelősség vállalásától, a kihívásoktól, a munkától. 1983-ban így szerzett jogi diplomát cum laude minősítéssel s szerzett e diplomával doktorátust.

Áder János nem a politikában kezdte a pályafutását: a főváros VI. kerületének lakásügyi osztályán dolgozott, innen vezetett a tehetséges fiatal jogász útja a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutató Intézetébe. Ádert azonban ebbe a világba is elkísérte az, amit otthonról hozott. Így sokunkhoz hasonlóan fiatal tudományos kutatóként is természetes volt számára, hogy kétkezi munkával, gazdálkodással egészítse ki jövedelmét ahhoz, hogy megteremtse a családalapításhoz szükséges alapokat.

(10.10)

Áder Jánost később, 1989-ben, az Ellenzéki Kerekasztal idején, majd 1990-től a Magyar Országgyűlésben is egy sokat vállaló, de a vállalásait mindig teljesítő emberként ismertük meg. Olyan tagja, majd vezetője volt a Fidesz képviselőcsoportjának, aki mindig nyitott volt az érvekre, és sohasem ijedt meg a vitáktól. A legnehezebb helyzetekben is kész volt a végsőkig kitartani értékei és hitvallása mellett. Igazában, érveiben mindig volt olyan, amit érdemesnek tartottunk megfontolni.

Áder János rendszerváltó politikusaink egyike. Részt vett a történelmi jelentőségű 1987-es lakiteleki találkozón, majd az 1989-es Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon is, ahol fontos szerepe volt a demokratikus választási rendszer kidolgozásában. Az első szabad országgyűlési választáson, 1990-ben a Fiatal Demokraták Szövetségének jelöltjeként országgyűlési képviselővé választották. Szülővárosában, Csornán háromszor lett egymás után egyéni országgyűlési képviselő. Részt vett az Országgyűlés alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottságainak munkájában. 1998-ban a Magyar Országgyűlés elnökévé választották, amely tisztséget 2002-ig látta el. Házelnöki tevékenységével nemzetközi színtéren is erősítette hazánk megbecsülését. Hazánk ebben az időszakban csatlakozott a NATO védelmi szövetségéhez, mint ahogy ez az időszak döntő szerepet játszott Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának előkészítésében is.

2009-ben dr. Áder Jánost az Európai Parlament tagjává választották. Uniós képviselőként és az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának alelnökeként éppoly kitartó alapossággal, lelkiismeretesen dolgozott, mint minden korábbi megbízatásán. Európai képviselőként rövid idő alatt képes volt kivívni társai és az Európai Parlamentben legnagyobb súllyal rendelkező Európai Néppárt vezetésének elismerését is.

Akik közelről ismerik, pontosan tudják róla: Áder János olyan ember, aki sosem a tisztségre jelentkezik, de mindig megfontoltan, alázattal, higgadtan és nagy körültekintéssel tesz eleget az általa vállalt feladatoknak.

Az út, ami eddig állt mögötte, Csornától Brüsszelig ível. Ezen az úton mindig mellette állt felesége, dr. Herczegh Anita, akivel 27 éve megkötött házasságuk során négy gyermekük született. (Taps.)

Dr. Áder János mindig hű volt hazájához; méltó a Szent István által megteremtett, több mint ezeresztendős európai államiságunk XXI. századi eszményeinek képviseletére; méltó Magyarország, a nemzet valamennyi polgárának képviseletére; méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen.

Áder János pályafutása egy magyar ember története. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tisztelt Országgyűlés! Az Alaptörvény 11. cikk (3) bekezdése alapján az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja meg. Felkérem Szűcs Lajos és Hegedűs Lorántné jegyzőket, ismertessék a titkos szavazás menetét és szabályait. Jegyző úr!

Következő

Eleje Tartalom Homepage