ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Újólag köszöntöm vendégeinket, közöttük külön is tisztelettel köszöntöm Schmitt Pál volt köztársasági elnök urat. (Hosszan tartó, nagy taps a kormánypárti padsorokban.)

Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy a szavazatszámláló bizottság befejezte munkáját. A jegyzők megállapították, hogy a titkos szavazásban 307 képviselő a szavazólapot felvette. Az urnában a bizottság 305 szavazólapot talált.

Ezek megoszlása a következő: az érvénytelen szavazatok száma 3; az érvényes szavazatok száma 302; az igen szavazatok száma 262. (Nagy taps.) A nem szavazatok száma 40. Ennek alapján megállapítom, hogy a köztársaságielnök-választás érvényes és eredményes volt.

Tisztelt Országgyűlés! Ismertetem az Országgyűlés határozatát.

Az Országgyűlés az Alaptörvény 10. cikk (1) bekezdése alapján dr. Áder Jánost köztársasági elnökké megválasztotta. (Hosszan tartó, nagy taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Áder János a díszpáholyban felállva köszöni meg a tapsot.) Az Alaptörvény 11. cikk (6) bekezdése alapján a megválasztott köztársasági elnök 2012. május 10-én lép hivatalba.

Tisztelt Országgyűlés! Most az ünnepélyes eskütétel következik. Kérem önöket, hogy a történelmi zászlókat állva fogadjuk, majd énekeljük el Magyarország nemzeti Himnuszát.

(A jelenlévők felállnak. Megszólalnak a fanfárok. A vezénylő tiszt az elnöki pulpitussal szemben lévő bejáraton keresztül bejön, és az ülésterem közepéről engedélyt kér az elnöktől a történelmi zászlók és a nemzeti lobogó behozatalára. A fanfárok hangja mellett az elnöki pulpitus két oldalára bevonulnak a zászlók. A nemzeti lobogót hordozó díszőr és a vezénylő tiszt a pulpitus előtti helyére áll. A vezénylő tiszt kihajtva az állványra helyezi az esküszöveget tartalmazó mappát, majd oldalra lép. Gulyás Dénes képviselő kezdő hangjára a jelenlévők eléneklik a Himnuszt.)

Tisztelt Országgyűlés! Felkérem Áder János köztársasági elnök urat, fáradjon az ülésterembe, és tegye le az esküt. (Dr. Áder János az ülésterembe lép.) Felkérem Szűcs Lajos jegyző urat, olvassa elő az eskü szövegét; velem együtt az esküt állva hallgassuk meg. (Dr. Áder János az álló mikrofonhoz lép. - A jelenlévők felállnak. - Dr. Szűcs Lajos jegyző előolvassa az eskü szövegét.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage