DR. STÁGEL BENCE, az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság 2012. május 14-i ülésén tárgyalta meg az új büntető törvénykönyv tervezetét.

Egy új büntetőjogi kódex mindig jelentős változást jelent nemcsak a jogtudomány, hanem a mindennapi élet vonatkozásában is. Az új Btk. elfogadását számos esetben a megváltozott társadalmi körülmények és az évek során számos módosítással teletűzdelt, jelenleg hatályos Btk. értelmezési nehézségei is indokolják.

A bizottsági ülésen az ellenzéki bizottsági elnök azt hangsúlyozta, hogy az új Btk. kevés lényegi változtatást eredményezne, ezért nem tudják azt támogatni. Ezzel szemben a kormánypárti képviselők üdvözölték a bizottság feladatkörébe tartozó jelentős és ésszerű büntetőjogi változtatásokat, hiszen téves az az előfeltételezés, ami az egyébként is meglévő társadalmi problémák megoldására kizárólag a büntetőjogtól és a különböző szankcióktól várna megoldást. Ezért is tényleg egy összetett kérdésről van szó. A bizottság kormánypárti képviselői különösen is üdvözölték azokat a tényállásokat, azokat a tényállási módosításokat, amelyek ebben az új büntetőjogi koncepcióban már szerepelnek.

Röviden, hogy melyek ezek, amelyek a bizottság ülésén is megtárgyalásra kerültek.

Az egyik az, hogy a javaslat megszünteti a kábítószerfüggőkre vonatkozó enyhébb szabályokat, de a bíróság a büntetés kiszabása során értékelheti a terhelt szenvedélybetegségét, és önállóan nevesített elkövetési magatartás lesz a fogyasztás emellett, és ezt a bizottsági ülésen különösen is támogattuk.

Büntetendővé válik a 18. életévét be nem töltött személy kábítószer fogyasztására való eredménytelen rábírása is.

Két éven belül csak egy alkalommal biztosít lehetőséget az elterelésre az új Btk., ugyanakkor a fogyasztók vonatkozásában a nyomozó hatósággal való együttműködés a büntetés korlátlan enyhítését vonhatja maga után.

Üdvözöltük azt is, hogy az emberi szabadság elleni bűncselekmények esetén jelentősen bővül a minősített esetek köre. Tehát emberrablás és emberkereskedelem esetén súlyosabban büntetendő, ha azt 18., illetve 14. életévét be nem töltött személy sérelmére követik el.

A hatályos Btk. XIV. fejezete a házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekményeket tartalmazza. A javaslat ezt a fejezetet kettébontja a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményekre, illetve a gyermek érdekét sértő és a család elleni bűncselekményekre.

Kitértünk arra is az ülésen, hogy nemzetközi egyezmények rendelkezéseire tekintettel, valamint a jobb áttekinthetőség érdekében teljesen átalakul a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményekre vonatkozó szabályozás.

(10.00)

Így a javaslat a 18. életévét be nem töltött sértett sérelmére elkövetett szexuális erőszakot határozza meg minősített esetként, szemben a hatályos törvénnyel, ahol csupán a 12. életévét be nem töltött sértett sérelmére történő elkövetés számít minősített esetnek.

A javaslat a szexuális kényszerítés bűntette keretében a szexuálisra való kényszerítést a hatályoshoz képest súlyosabban és önálló tényállásban rendeli büntetni. A szeméremsértés keretében büntethetőek lesznek a szexuális jellegű, az emberi méltóságot sértő magatartások is. Megszűnik a szexuális visszaélés vagy megrontás kapcsán a magánindítványhoz kötöttség, és a javaslat külön tényállásban rendeli büntetni a gyermekprostitúció kihasználását.

Üdvözöltük azt is, hogy önálló tényállásban nevesíti ez a Btk.-koncepció a gyermekmunkát. Új tényállás az együtt élők közötti lelki bántalmazás, amely a már jelenleg bűncselekményként értékelt magatartások mellett kisegítő jelleggel szolgálhatja a családon belüli erőszakkal szembeni hatékonyabb védelmet.

Összességében a bizottság kormánypárti képviselői támogatták a koncepciót 16 igen szavazattal, az ellenzéki képviselők 4 nem szavazatot adtak le, és általános vitára alkalmasnak találták, de az egyöntetű vélemény volt, hogy különösen a büntetési tételek kapcsán majd módosító indítványokkal fogunk élni, hogy melyek azok az esetek, ahol esetleg enyhébb, és melyek azok az esetek, ahol súlyosabb büntetési tétel alkalmazását lényegesen indokoltabbnak tartjuk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage