SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ígérem, hogy nem fogom a 25 percet kihasználni.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! A kormány által jóváhagyott, az Országgyűlésnek beterjesztett, a termékek piacfelügyeletéről szóló törvényjavaslatnak az a célja, hogy a forgalomba szánt és már a forgalomban lévő, a közösségi jog hatálya alá tartozó, élelmiszernek nem minősülő termékek megfeleljenek az egészségre, a biztonságra és más közérdekre vonatkozó követelményeknek, garantálva ezáltal a belső piac zavartalan működését, egységes keretet biztosítva a piacfelügyelet számára. Célunk annak biztosítása, hogy a jogszabályi előírásoknak nem megfelelő termékek, illetve a veszélyes termékek ne kerülhessenek forgalomba.

A törvényjavaslat lehetőséget teremt a piacfelügyeleti hatóság számára, hogy egységes szempontok alapján korlátozó intézkedéseket foganatosítsanak a már forgalomban lévő veszélyes termékek vonatkozásában. A törvényjavaslat meghatározza továbbá a piacfelügyeleti hatóságok szorosabb együttműködésének és kölcsönös tájékoztatásának folyamatát, jogi alapját és általános elveit.

A törvényjavaslat széleskörűen tartalmaz előírásokat a termékek forgalomba hozatalának, forgalmazásának, üzemeltetésének és rendelkezésre bocsátásának általános piacfelügyeleti szabályaira vonatkozóan, továbbá magában foglalja a piacfelügyeleti eljárás általános módját, a gazdasági szereplők kötelezettségeit érintő előírásokat. Mindezen kiegészítés egységesíti a már meglévő, piacfelügyeletre vonatkozó rendelkezéseket.

A törvényjavaslat vonatkozó részei a megfelelőségértékelési eljárással és a CE-megfelelőségi jelölés feltüntetésével kapcsolatos általános szabályokat tartalmazzák. A javaslat összefoglalóan tartalmazza a gazdasági szereplők kötelezettségeit. A megismerhetőség és az átláthatóság miatt külön-külön kerülnek lefektetésre a gyártókra, a meghatalmazott képviselőkre, az importőrökre, illetve a forgalmazókra vonatkozó előírások.

Az egységes piacfelügyeleti hatósági feladatok ellátása érdekében a hatóságok piacfelügyeleti tevékenységére, ellenőrzésére, intézkedéseire vonatkozóan a törvényjavaslat tartalmazza a fontosabb előírásokat. A piacfelügyeleti hatóságok jogosultak bármely termék biztonságát, megfelelőségét, illetve dokumentációját ellenőrizni. Jogosultak továbbá laboratóriumi vizsgálatok céljából mintát venni, az érintett gazdasági szereplő székhelyére, telephelyére belépni, illetve a szükséges információkat, dokumentációkat a gazdasági szereplőktől bekérni, illetőleg a gazdasági szereplőket nyilatkozattételre felhívni. A súlyos veszélyt jelentő termékeket a piacfelügyeleti hatóságok lefoglalhatják, megsemmisíthetik, illetve elrendelhetik azok forgalomból való kivonását vagy visszahívását.

Tisztelt Országgyűlés! Az egységes piacfelügyeleti szabályozás megteremtése érdekében indokolt az importtermékekkel kapcsolatos vámeljárás törvényi szintű szabályozása. A jogszabály előírásainak meg nem felelő vagy okmányhiányos importtermék esetében a vámhatóság haladéktalanul értesíti a központi piacfelügyeleti információs rendszert, a piacfelügyeleti hatóság engedélyezheti vagy megtilthatja a termékek szabad forgalomba történő bocsátását.

(13.00)

A javaslat törvényi szinten kívánja tovább szabályozni a közösségi gyors tájékoztatási rendszer, rövid nevén a RAPEX-rendszer működésével, kezelésével és információtovábbítással kapcsolatos eljárásokat. A RAPEX-rendszer célja, hogy biztosítsa a tagállamok közötti gyors információcserét súlyos veszély esetén. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a rendszeren keresztül tájékoztatja a Bizottságot az intézkedésekről, azok szükségességéről és okáról.

Hazánkban jelenleg több törvény és kormányrendelet is tartalmaz piacfelügyeleti eljárásra vonatkozó szabályozást, azonban ezek nem alkottak egész eddig egységes rendszert, nem egységesek a hatósági eljárások elvei, egymáshoz való viszonyuk nem rendezett, illetve a rendelkezések bizonyos módosításra szorulnak.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

A törvényjavaslat általános piacfelügyeleti keret megteremtését célozza, a piacfelügyeleti eljárásra és a piacfelügyeleti hatóságok tevékenységére vonatkozó általános szabályokat tartalmazza, elősegítve a vonatkozó közösségi normák alkalmazását és végrehajtását.

Megköszönve figyelmüket kérem, hogy az elhangzott indokok alapján a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot a tisztelt Országgyűlés támogatni szíveskedjen.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage