TÓTH CSABA, a fogyasztóvédelmi bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A fogyasztóvédelmi bizottság május 14-én megtárgyalta a termékek piacfelügyeletéről szóló T/6945. számú javaslatot, amelyet a bizottság egyhangúlag támogatott.

Általánosságban egyetértünk az előterjesztő által megfogalmazottakkal. Ha lebontjuk elemeire, akkor kifejezetten örülünk annak, hogy a forgalmazáshoz kötődő alapvető biztonsági és megfelelőségi követelmények megfogalmazása megtörténik az előterjesztésben. Örülünk annak, hogy ehhez kapcsolódva a CE megjelöléshez kötődően is tartalmi kérdésekkel foglalkozik az előterjesztés. A hatósági piacfelügyeleti tevékenység ellenőrzése, az intézkedés, az ezzel való együttműködés kötelezettsége helyes, hogy szerepel benne. Tehát ilyen értelemben az előterjesztés tartalmával egyetértünk.

A bizottsági ülésen három észrevétel hangzott el. Az első észrevétel arra vonatkozik, hogy az ebben az előterjesztésben használt fogyasztói fogalom összhangban van a fogyasztóvédelmi törvényben megfogalmazott fogyasztói fogalommal. Ez már annak a folyamatnak az egyik jele, amit a bizottság maximálisan képviselt, hogy egységesíteni kell a különböző előterjesztésekben vagy jogszabályokban használt fogalmai rendszert, ezáltal könnyebbé tenni mind az alkalmazónak, mind pedig a jogalanynak az adott előterjesztést.

A második, hogy fontos, ami a megfelelőségértékelési eljárásra vonatkozik, hogy csak ezt követően hozható forgalomba vagy forgalmazható a termék. Kérdésként merült fel, hogy ott, ahol a piacfelügyeleti hatóságoknak büntetésre vonatkozó megállapítása van, miszerint 15 ezer forinttól 500 millió forintig, illetve 15 ezer forinttól 2 milliárd forintig terjedhet a büntetési tétel, és ezt kiegészítik egy megjegyzéssel, hogy a piacfelügyeleti hatóságok minden esetben bírságot szabnak ki, kivéve, ha a kis- és középvállalkozásokról szóló törvény eltérően nem rendelkezik, ez azt jelenti-e, hogy a törvényben esetleg valamilyen felmentésre vagy más irányú megfogalmazásra van lehetőség.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség fogyasztóvédelmi bizottsághoz küldött levelében értelmezésként vagy dilemmaként vetődik fel két tétel. Az Országos Kereskedelmi Szövetség véleménye szerint a kisvállalkozások esetében problémát okozhat az, hogy megfelelő szakinformációk hiányában nem tudják ellenőrizni, hogy a gyártó vagy importőr jelölési, tájékoztatási és dokumentációs kötelezettségének a megfelelő teljesítése megtörténik-e. Ugyanez vonatkozik a pótlásra, hogy ugyancsak vajon a kkv-k ezt a pótlást el tudják-e végezni.

Összegezve a frakció álláspontját: támogatjuk az előterjesztést, fontosnak gondoljuk, hogy magas színvonalú piacfelügyeleti hatósági tevékenység valósuljon meg Magyarországon. Fontosnak gondoljuk, hogy a hatósági eljárások elvi alapjait megfogalmazzuk, rögzítjük, és ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy a jogalkalmazásban ennek egy értelmezhetőbb, könnyített, átlátható megoldása legyen, illetve az információcsere elvárását, erősítését ugyancsak fontos elemnek tartjuk, úgyhogy összességében támogattuk.

Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage