DR. KARDEVÁN ENDRE vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslathoz kapcsolódóan röviden szólnék néhány szót a szervezetről és a történelmi előzményekről.

A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács, a CIC nagy múltra visszatekintő, magyar kezdeményezésre 1929-ben létrejött nemzetközi szervezet. A szervezetet gróf Károlyi Lajos és Maxime Ducrocq, francia St. Hubertus Club elnöke alapította néhány vadásztársukkal 1928-ban, Tótmegyeren. A CIC rövidítés a francia névből eredeztethető. Az azóta eltelt bő 80 év során a szervezet a vadvilág megőrzése és fenntartható használata érdekében aktívan tevékenykedett és vált világszerte ismertté és elismertté. Emellett számos természet- és fajvédelmi programot kezdeményezett, támogatott. Így például a CIC kezdeményezésére indult meg az a világörökségi elismerési eljárás, amelynek révén az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete a solymászatot a közelmúltban kulturális örökségként ismerte el. A természet- és fajvédelmi tevékenységek mellett néhány, a vadvilágot érintő környezetvédelmi probléma ellen is fellépett a CIC. A CIC kiemelten fontos szerepet játszott emellett az 1971-es vadászati világkiállítás magyarországi megrendezésében.

A rendszerváltás utáni időszak idevonatkozó legjelentősebb eseménye volt a CIC végrehajtó irodájának meghívása Magyarországra. Hosszas tárgyalásokat követően az iroda 1999-ben költözött Párizsból Budakeszire, a Pilisi Parkerdő Budakeszi Erdészetének telephelyére, ami Magyarország számára kulcsfontosságú vadászati, diplomáciai siker volt. A CIC székhelye jelenleg Bécsben van, működési formáját tekintve az osztrák jog alapján nemzetközi, nem kormányzati, különös közjóléti funkcióban működő szervezet.

A tanács az értékes hagyományokra alapozva világszerte hirdeti és elősegíti a fenntartható vadászatot mint a természetvédelem fontos eszközét. Az utóbbi években élénkítette a nemzetközi vadvilág-megőrzési tevékenységét, így elismertsége a nemzetközi porondon a zöldszervezetek körében is jelentősen javult, stratégiai szövetségese lett néhány meghatározó zöldszervezetnek és részese több nemzetközi egyezménynek.

2012. február 16-án Magyarország Kormánya és a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács között együttműködési megállapodás megkötésére került sor. A megállapodás megteremti a lehetőséget a szervezet központjának Magyarországra történő áthelyezésére. Emellett az együttműködés keretében a CIC központjánál biztosítja a lehetőséget a természeti erőforrások fenntartható hasznosítása terén való tapasztalatszerzésre évente egy, a kormány által kijelölt, szakirányú képesítéssel rendelkező személy számára; biztosítja a kormány képviselőjének a CIC végrehajtó bizottsága ülésein állandó meghívottként történő részvételét; a kormány számára tanácsot ad mindazokban a kérdésekben, amelyek a természeti erőforrások fenntartható hasznosításával kapcsolatosak; munkatársai köréből igény szerint a kormány rendelkezésére bocsát szakértőket, akik a természeti erőforrások hasznosításához kapcsolódó nemzetközi egyezmények kongresszusain vagy más üléseken Magyarország képviseletét ellátó személyek számára tanácsadás céljából rendelkezésre állnak.

Az együttműködési megállapodásban a kormány kifejezésre juttatta azon szándékát, hogy támogatja a CIC nemzetközi jogi jogalanyisággal rendelkező kormányközi szervezetté alakulására irányuló törekvését. Ennek megvalósítására - valamely más CIC-tagállam támogatása esetén - nemzetközi szerződés megkötésével nyílik lehetőség.

Miért van szükség a törvény megalkotására? A magyar jog alapján a CIC nem rendelkezik nemzetközi jogi szerződés megkötéséhez szükséges jogképességgel, így nemzetközi szerződés vele nem köthető. Ezért Magyarország külön törvénnyel biztosítja az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről New Yorkban 1946. február 13-án kelt nemzetközi egyezményben szereplő kiváltságokat, mentességeket és könnyítéseket a CIC Magyarországon működő intézményei és vezető tisztségviselői részére. A vezető tisztségviselők körét a törvényjavaslat a CIC elnökére, elnökhelyettesére, vezérigazgatójára korlátozza. A CIC elnökét, elnökhelyettesét és vezérigazgatóját a kiváltságok és mentességek kizárólag a CIC érdekében és nem személyes előnyükre illetik meg. Kötelesek lemondani a mentességről minden olyan esetben, ha a mentesség akadályozná az igazságszolgáltatás menetét, és arról a CIC érdekeinek sérelme nélkül le lehet mondani. A szervezet mindenkor köteles együttműködni a magyar hatóságokkal az igazságszolgáltatás rendes menetének megkönnyítése és a rendőri szabályok betartásának biztosítása céljából, valamint a felsorolt kiváltságokkal, mentességekkel és kedvezményekkel való visszaélések elkerülése érdekében.

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország Kormánya és a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács között 2012. február 16-án aláírt együttműködési megállapodás alapján megnyílik a lehetőség arra, hogy a CIC központjának székhelyét Magyarországra telepítse át. Mindez jelentős diplomáciai presztízzsel jár, a CIC nemzetközi tekintélyével segíti a hazai vadászat érdekérvényesítő-képességét, vadászati diplomáciánk kormányközi és államközi viszonylatban is újraéled, emellett a szervezet nemzetközi rendezvényeket hoz Magyarországra. A CIC központjának Magyarországon történő elhelyezése érdekében, annak működésére alkalmas, megfelelő méretű és színvonalú helyiségeket, valamint a hozzátartozó berendezéseket, bútorzatot és egyéb eszközöket kell rendelkezésre bocsátani, amelynek térítésmentes biztosításához szükséges az Országgyűlés döntése.

(14.00)

Mindezeknek megfelelően kérem a tisztelt képviselőket, hogy a T/6848. számú törvényjavaslatban foglaltakat vitassák meg, és szavazatukkal támogassák a törvény hatálybalépését.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage