DR. VEJKEY IMRE, a külügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés külügyi bizottsága 2012. május 14-én megtárgyalta az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről New Yorkban, 1946. évi február hó 13. napján kelt nemzetközi egyezményben biztosított kiváltságoknak, mentességeknek és könnyítéseknek a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Magyarországon működő intézményeire és vezető tisztségviselőire való kiterjesztéséről szóló T/6848. számú törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat szerinti jogalkotás a nagy múltra visszatekintő nemzetközi szervezet, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács, vagyis a CIC nemzetközi jogi alanyiságú elismeréséhez szükséges. A CIC értékes hagyományokra alapozva világszerte hirdeti és elősegíti a fenntartható vadászatot, mint a természetvédelem fontos eszközét. A CIC az utóbbi években jelentős mértékben élénkítette a nemzetközi vadvilág vonatkozásában a megőrzési tevékenységét, ennek következtében elismertsége a nemzetközi zöldszervezetek vonatkozásában is más dimenzióba lépett, több területen a zöldmozgalom stratégiai szövetségesévé vált.

A CIC közvetlenül hazánk számára is számtalan előnyt kínál. Széles körű diplomáciai elismertsége egyértelműen a vadászatdiplomácia újjászületését jelenti. A CIC mint nemzetközi szervezet szakértőket kíván a magyar kormány rendelkezésére bocsátani, nemzetközi jelentőségeket szándékozik hazánkba hozni. Ennek első pregnáns megnyilvánulása, hogy a CIC a jubileumi, 60. éves közgyűlését 2013-ban hazánkban és Szlovákiában rendezi meg, mivel az alapítás a Csallóközben található, az egykori Magyar Királyság tótmegyeri Károlyi-birtokához kötődik.

A CIC segítheti a magyar vadászati turizmus fenntartását és fejlesztését. Sokan nem is tudják, hogy a minőségi turizmusban a vadászati turizmus a legjövedelmezőbb, évente 25-27 ezer külföldi érkezik hozzánk bérvadászati céllal. Ezek a tehetős pénzű emberek a vadászati turizmus révén eljutnak az ország legeldugottabb részeibe is, hiszen a legjobb vadászterületek általában a legháborítatlanabb helyeken találhatók.

A vadászati turizmus sok szállal kötődik a gazdasági és diplomáciai körökhöz. A vadászatdiplomácia informális ereje, jelentősége sokszor túlmutat azon, amit a felületes szemlélő számára az látszólag jelent. A magyar fél részéről viszonossági alapon van diplomáciai státussal történő elismerés, ami nyilván kedvező feltételeket teremt a CIC központjának Magyarországra való tervezett áttelepítéséhez. A Magyarország kormánya és a CIC között februárban aláírt együttműködési megállapodás továbbvitelének soron következő állomása a szóban forgó törvényjavaslat törvényi szintre emelése, ezért is támogatta a tervezetet az Országgyűlés külügyi bizottsága.

A jelen napirend tárgyát képező T/6848. számú törvényjavaslatot a külügyi bizottság 2012. május 14-ei ülésén egyhangúlag, tartózkodás nélkül általános vitára ajánlotta. Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy önök is támogassák a törvényjavaslatot.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage