TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt országgyűlési Képviselők! A javaslat célja a Magyarország Kormánya és Új-Zéland Kormánya között az ideiglenesen munkát vállaló turisták programjáról szóló megállapodás kötelező hatályának elismeréséhez szükséges felhatalmazás megszerzése, illetve a megállapodás kihirdetése.

A megállapodás által előirányzott, ideiglenesen munkát vállaló turisták programja keretében a két ország 18-35 év közötti állampolgárai - évente legfeljebb száz-száz fő - egy évet meg nem haladóan tartózkodhatnak a másik fél területén, továbbá amellett, hogy a tartózkodásuk célja elsődlegesen nem keresőtevékenység folytatása, hanem a turizmus, a megállapodásban meghatározott feltételek teljesítése esetén ideiglenesen munkát is vállalhatnak.

(14.20)

Új-Zéland Magyarországtól földrajzilag távol eső, de az európai civilizációs gyökereinek megfelelően értékeinkben és céljainkban osztozó, a nemzetközi folyamatokat hozzánk hasonlóan értékelő ország, ahol számottevő magyar közösség él.

A közel 3000 fős új-zélandi magyar közösség tagjai kiemelkedő gazdasági, tudományos kutatói és kulturális teljesítményüknek köszönhetően az új-zélandi társadalom megbecsült tagjai. A még továbbra is számos potenciált rejtő kétoldalú kapcsolataink a fenti értékek és humán kapcsolatok jelentette különleges kötődés révén kiegyensúlyozottan fejlődnek. A megállapodás megkötése az állampolgárok közötti közvetlen kapcsolatok erősítésével a XXI. század igényeinek megfelelően, dinamikus módon segítheti elő a két ország együttműködésének kiszélesítését.

Az európai uniós tagállamok egy része már kötött azonos tárgyú szerződést Új-Zélanddal. A szerződések tapasztalatai, így az e program keretében munkát vállalók számáról készített statisztikák azt mutatják, hogy a megállapodás feltételezhetően hazánk, a magyar fiatalok számára lenne kifejezetten előnyös, különös tekintettel a turizmus ösztönzésére, valamint a kétoldalú kulturális és gazdasági kapcsolatok élénkítésére. A turisták ideiglenes munkavállalásáról szóló nemzetközi szerződések egyre elterjedtebbek, amit az is mutat, hogy Magyarország több hasonló megállapodás megkötéséről is egyeztetéseket folytat.

Magyarország 2007 óta folytatott intenzív tárgyalásokat Új-Zélanddal a turisták ideiglenes munkavállalásáról szóló nemzetközi megállapodásról. A megállapodás aláírására 2011. június 6-án Gödöllőn került sor. Egyetértés volt abban, hogy a megállapodás hatálybalépéséhez szükséges nemzetközi jogi, illetve belső jogi eljárási cselekmények mind gyorsabb megtételében érdekeltek a felek. Ennek érdekében a megállapodás végrehajtásához szükséges jogalkotási intézkedések előkészületei is folyamatban vannak.

Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! A nemzetközi szerződéssel kapcsolatos eljárásról szóló 2005. évi L. törvény alapján a megállapodás az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó nemzetközi szerződésnek minősül. Erre tekintettel kötelező hatályának elismerésére történő felhatalmazás megadása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Kérem tehát, hogy a megállapodás kötelező hatályának elismeréséhez szükséges felhatalmazást, illetve a megállapodás kihirdetését támogassák igen szavazatukkal.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage