TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A fővárosi forrásmegosztás az önkormányzatok gazdálkodási szabályozásának érdekes és egyedülálló területe. Igaz ez azért is, mert a fővárosban kialakított kétszintű önkormányzati rendszer eleve sajátossá teszi a területet, de egyediségét meghatározza a megosztandó források nagyságrendje és szerkezete is.

A 2011. évben 212,5 milliárd forint került abba a kalapba, amelyet a megosztandó bevételek alkottak. Ezen összeg meghatározó részét az önkormányzatok által beszedett helyi adók teszik ki. Mint minden helyhatóságnál, a fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatoknál is jelentős szerepük van a helyi adóbevételeknek, éppen ezért a források elosztási mechanizmusának meghatározása speciális eljárásrend kialakítását kívánta meg. Mindezek miatt az Állami Számvevőszék minden évben elvégzi a fővárost és kerületeit megillető önkormányzati bevételek megosztására vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát, és jelentésében javaslatot tesz többek között az önkormányzatokért felelős miniszternek a rendszer továbbfejlesztésére és csiszolására.

A jelenlegi törvényjavaslat elfogadásával eleget teszünk a Számvevőszék 2011. évi javaslatában foglaltaknak, átláthatóbb lesz a fővárost és kerületeit megillető bevételek szerkezete, és a bevételek megosztására vonatkozó jogi szabályozás egyértelművé válik a következők szerint. A fővárosi kerületek számára 2011. január 1-jétől törvény rendelkezik az idegenforgalmi adó saját hatáskörben történő kivetésének és az ebből származó bevételek beszedésének lehetőségéről. Azon kerületek, amelyek nem élnek e lehetőséggel, a forrásmegosztás szabályrendszerén keresztül juthatnak idegenforgalmi adóból származó bevételeikhez. E kettősség miatt egyértelmű meghatározása szükséges az idegenforgalmi adóra vonatkozó forrásmegosztás szabályainak.

A másik részben a törvényjavaslat tartalmaz fogalompontosításokat, megszünteti azon ellentmondásokat, hiányosságokat, amelyek a végrehajtást nehezítik, és a rendelkező jogszabály, valamint az önkormányzati kerettörvény közötti jogharmonizációt teremti meg.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Köszönöm a figyelmüket, és a tisztelt Ház támogatását kérem a Belügyminisztérium nevében. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage