DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Azért van abban valami furcsa, hogy a bizottsági ülésen Pál Tibor képviselő úr nem említette föl ezeket a bizonyos aggályait, általánosságban véve szólt arról, hogy a kerületekkel kapcsolatban ez a forrásmegosztás hátrányos, említette, hogy ez a külső kerületek számára hátrányos. Azonban ezt az évenkénti felülvizsgálatot nem tartalmazza ez a jegyzőkönyv, tehát azt gondolom, ezt új elemként hozta be a mostani általános vitába bizottsági előadóként.

Azt gondolom, hogy abból a szempontból mindenképpen fontos ez a javaslat, hogy a lehetőséggel nem élő - és ez a bizottsági ülésen elhangzott - 9 önkormányzat számára biztosít lehetőséget a forrásmegosztáson keresztül, hogy a főváros és a kerületek mégiscsak valamilyen módon az idegenforgalmi adóból részesüljenek. Azt hiszem, abból a szempontból is fontos maga a törvényjavaslat, hogy nem valakinek a homlokára csapásával keletkezett, hanem az Állami Számvevőszék egy nagyon korrekt és pontos vizsgálat után kezdeményezte a Belügyminisztériumnál, hogy ennek a területnek a szabályozása legyen pontosabb. Ezért nyújtotta be a Belügyminisztérium ezt a törvényjavaslatot. Azt gondolom, hogy ezzel valóban meg lehet oldani a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásnak az idegenforgalmi bevételekre vonatkozó részét.

Abban, azt gondolom, sok igazság van, hogy a fővárosi forrásmegosztás kérdésében lehet, hogy új irányokat kell venni, de ez nem ennek a mostani szabályozásnak a része, és a következő időszakban lesz még arra elég sok lehetőség, hogy erről a kérdésről tárgyaljunk. Megjegyzem, hogy ez az a terület, ami az előző önkormányzati törvénynek a húszéves működése során furcsa és sok vitát kiváltó része volt, és igazi megoldást eddig még nem sikerült benne hozni. Úgyhogy ebből a szempontból is azt hiszem, hogy legalább elindult abba az irányba, hogy a kerületek és a főváros között megoldást találjon.

Mindezek mellett természetesen a Fidesz-frakció nevében javasoljuk a törvény elfogadását.

Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage