VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. A Jobbik úgy gondolja, hogy két év kormányzás után ideje mérleget vonni arról, hogy mi is történt eddig. Alapvetően a különbséget a Fidesz és a Jobbik gazdaságpolitikájában abban látjuk, hogy a Fidesz egy megszorításokon alapuló gazdaságpolitikát folytat, a Jobbik pedig a munkahelyek megteremtését, a gazdaság élénkítését, az emberek életszínvonalának fenntartható növelését helyezi középpontba.

A Fidesz egyetlen célja szemmel láthatólag ebben az időszakban az, hogy megteremtse a költségvetési egyensúlyt. Ez fontos, de önmagában még kevés. Láthatóan elindult ugyanis egy öngerjesztő gazdasági folyamat a szocialisták és a fideszesek megszorító politikája miatt. Ez a gazdasági folyamat úgy néz ki, hogy elkezd a kormány megszorítani, adót emelni azért, hogy a költségvetés bevételei nőjenek, a költségvetés egyensúlyba kerüljön. Ezek az adóemelések aztán visszafogják a gazdasági teljesítményt.

A visszafogott gazdaság kevesebb adót képes befizetni; kevesebb embert foglalkoztatnak az elvártnál; láthatóan folyamatosan nem teljesülnek a várakozások, mire a kormány aztán megpróbálja ezt újabb és újabb adók kivetésével kompenzálni, ismét adót emel, és kezdődik az egész elölről. Ez az egész egy öngerjesztő folyamat tehát.

Látható, hogy a most tárgyalt Széll Kálmán-terv 2.0 nevű megszorító csomag, amely 60 ezer forint megszorítást ró 2013-ban egy magyar állampolgárra csecsemőtől az aggastyánig, arra lesz jó, hogy megadóztatják a távközlést, a pénzügyi tranzakciókat, a biztosításokat, az energetikai szektort. Most már jóformán mindenkinél emelkednek a terhek, emelkedik az adó mértéke, és gyakorlatilag ennek a pályának a végeredményeként vagy állomásaként jutottunk el oda, hogy 1,5 százalékos gazdasági visszaesésbe kormányozta az Orbán-kormány idén az első negyedév folyamán Magyarországot.

A cégek szemmel láthatólag visszafogják a teljesítményüket, nem bővítik a foglalkoztatást. Ma reggeli hír egyébként, hogy az építőiparban a vállalkozások 27 százaléka további elbocsátásokat tervez, noha egyébként az ágazat már így is teljesen a padlón van. Érdekes egyébként felvetni, hogy például mi történt az energetikai ágazatban a kormányzati intézkedések folyományaként. Az energetikai ágazatban az történt, hogy az elmúlt évben négy erőmű ment csődbe, a magyar cégek pedig kiszorulnak a hazai áramtermelésből; 4 százalékkal nőtt egyetlen év alatt az importáram részaránya a magyar energiamérlegben. Elbocsátanak több száz embert, megszűnik a foglalkoztatottság - nagyjából ezt eredményezte a kormány megszorító gazdaságpolitikája.

Eljutottunk oda, hogy neves szociológusok számításai szerint idén már 4 millió olyan honfitársunk van Magyarországon, akik a létminimum alatt élnek. Ezek az emberek azok, akik a társadalom perifériájára sodródtak, anyagilag legalábbis mindenképpen, egzisztenciálisan ellehetetlenültek. A 30 év alatti emberek 50 százaléka Magyarországon kivándorlást, külföldi munkavállalást fontolgat.

Eljutottunk oda, hogy sajnos a foglalkoztatás csökkent a 30 év alatti korosztálynál. Láthatóan ennek megvan a maga következménye. A kormány tehát nem megerősítette a középosztályt, mint ahogy állítja, hanem kettészakította ezt. Egy latin-amerikai út felé terelgeti a magyar gazdaságot. Egy latin-amerikai út felé, amely növekvő vagyoni különbségeket, egy kettészakadó társadalmat eredményez.

Emlékeztetnék rá, hogyan áll az államadósság elleni küzdelem, képviselőtársaim - tanulságosak a számok: 2010 áprilisában 19 323 milliárd forint volt az államadósság; ez 1420 milliárd forinttal nőtt mostanáig. Annak ellenére is 1400 milliárd forintos növekmény van, hogy a kormány egyébként államosított 2700 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyont, aminek a felét rögtön államadósság-csökkentésre költötte. Ez az út nyilvánvalóan kudarchoz vezet. Láthatóan az államadósság elleni küzdelem elbukott.

És most már eljutottunk oda, hogy egyébként a Jobbikkal teljesen ellentétes nézetet valló, a City legnagyobb elemző cége, a Capital Economics is felvetette annak a szükségességét, hogy Magyarország tárgyalja újra az államadósságát, mert egy jelentős, 25 százalék körüli adósságmérséklést lehetne ezáltal elérni.

A kormány sajnos még nem jutott el idáig. Mi azt javasoljuk a kormánynak, hogy a megszorító gazdaságpolitika helyett a magyarországi értékteremtésre helyezze a hangsúlyt; erősítse meg az ipart, a mezőgazdaságot és a turizmust, mert ezek azok az ágazatok, amelyek külső jövedelmet képesek a magyar gazdaság vérkeringésébe becsatornázni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage