LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nagy napra virradt Magyarország: ma ünnepli második éves fennállását a magyar nemzeti oligarchák kormánya. (Felzúdulás a kormánypártok soraiban.) Ez azt is jelenti, hogy már csak két év van hátra ebből. Hallom, hogy magukra ismertek, pedig meg sem említettem önöket (Az elnök csenget.), úgyhogy ez nagyon jó.

Mint ismeretes, a Fidesz 2010-ben azt ígérte, hogy beindítja a gazdaság motorjait, teremt majd munkahelyeket. Az igazság az, hogy a motorokat ugyan sikerült beindítani, csak a sebességváltót hagyták hátramenetben, így aztán a gazdaság úgy is néz ki.

Mint ismeretes, 2011-ben több mint 20 200 magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás. Ez 16,5 százalékkal több, mint a 2010-es adat, és ha az utolsó válság előtti évet, 2007-et nézzük, annak pedig a duplája, tehát dupla annyi felszámolás indult magyar kis- és közepes vállalkozások ellen. A kudarcba fulladt gazdaságpolitikát leginkább az építőipar érezte meg, hiszen a felszámolt társaságoknak több mint ötöde építőipari társaság. Az ok nyilvánvaló: az építőipari kivitelezés 2007-hez képest összehasonlító áron 42 százalékkal esett vissza, de ha az élő szerződésállomány értékét nézzük, akkor még 2010-hez képest is 40 százalékkal esett vissza az építőipar.

Van persze egy folyamatosan növekvő építőipari cég, a Közgép nevű építőipari cég, amely még ezekben az ínséges időkben is sokmilliárdos pluszt tud produkálni, sokmilliárdos pluszt tud magának elérni. Ennek a cégnek a honlapja egyébként büszkén hirdeti, hogy az ő bevételeinek nagy része állami bevétel, és a központi költségvetésből származik. Ez így is van, hiszen csak az elmúlt két évben 300 milliárdos megrendelést kapott ez a cég, 300 milliárdot, ami a magyar GDP 1 százaléka; ez ott landolt a Közgépnél. Ezek közül csak a Szajol-Püspökladány vasútvonal felújítása több mint százmilliárdos megrendelést jelentett neki; főleg akkor, amikor Orbán Viktor és a kormánya az utolsó pillanatban 24 milliárddal megemelte a projekt költségvetésének keretét. És még az sem okozott gondot ezzel, hogy egyébként így 1,65 milliárdra emelkedett egy kilométer vasútnak a felújítása. Tehát a Közgép megnyer mindent, ha a Közgép indul, már nagyon nem is indulnak el mások, tudják, hogy teljesen felesleges, mert az önök országában tulajdonképpen csak a Közgép az, amelyik a legtöbb pénzt elviheti.

De egyébként nemcsak központilag, hanem helyileg is támogatják önök az oligarcháikat. Ilyen például Tatabánya városa, ahol a közterületi reklámokat adták oda Simicska Lajos cégének, a Publimont Kft.-nek tíz évre. Még arra sem voltak hajlandóak, hogy legalább néhány százalékkal emelkedjen évente az általa befizetett összeg. Még akkor sem merték aláírni egyébként a szerződést, amikor már saját maguk eldöntötték, csak akkor, amikor Simicska Lajos tulajdonos lett ebben a cégben. Ugyanebben a városban, Tatabányán a Mészáros és Mészáros Kft.-nek adták oda a futballcsapatot működtető cég 50 százalékos tulajdonrészét; az 50 százalékos tulajdonrészt, a 32,5 millió forintos részt egy forintért adták oda a Mészáros és Mészáros Kft.-nek. Azt gondolom, hogy ez is egy elég érdekes kérdés.

Orbán Viktor nemrégiben azt mondta, hogy nagytőkésekre, sokmilliárdos nagytőkésekre, vállalkozókra van szükség, mert ha ilyen nem lesz, akkor a külföldiek visznek el mindent. Engedjék meg, hogy azt mondjam, Orbán Viktor gondolkodása ezen a ponton hibás, ugyanis azok a nagytőkések, azok az oligarchák, akiket önök nagytőkésnek neveznek, nem a nemzetközi nagyvállalatoktól viszik el a lehetőséget, nem a nemzetközi nagyvállalatoktól viszik el a pénzt, hanem pont azoktól a kis- és közepes vállalkozásoktól, amik tízezerszámra mennek csődbe az országban azért, mert csak az önök haverjai kaphatják meg ezeket a megrendeléseket. Önök azt mondják, hogy aki ez ellen tesz, az labancpolitikát folytat. Azt gondolom, hogy az a labancpolitika, amikor az önök oligarchái miatt több tízezer magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozás megy tönkre.

A miniszterelnökük azt is mondta, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében oligarchák nincsenek, de természetesen a magyar nagytőke képviselői ott vannak. Azok bizony ott vannak, az egy másik kérdés, hogy hogyan nevezzük őket, viszont a kis- és közepes vállalkozások nincsenek ott, mert a kis- és közepes vállalkozásoktól szívják el a levegőt ezek a társaságok, amelyeket önök istápolnak, és így ment tönkre több tízezer társaság ez alatt a két év alatt.

Tisztelt Uraim! Önök kurucgúnyában folytatnak labancpolitikát, de ez a két év arra is elég volt, hogy ez lekopjon önökről, és egyre inkább kilógjon a ló lába, de most már nemcsak a ló lába (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), hanem az egész ló kilóg.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage